Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sam se ranio, bilo je strašno': Liječnici spasili život mladiću

Majka nesretnog mladića, kroz suze i još u šoku, kaže kako se nesreća dogodila oko 7 sati, kada su ona i mladićev brat još spavali, ali ih je probudila buka i vika...

Vinkovački liječnici spasili su život 32-godišnjem muškarcu iz Lipovca koji si je nožem razrezao trbuh i izvadio crijeva. Obliven krvlju dovezen je vozilom Hitne pomoći u vinkovačku Opću županijsku bolnicu. Sve se to dogodilo prije 12 dana i nesretni mladić, kojemu je, inače, dijagnosticirana epilepsija i shizofrenija, danas je na odjelu Intenzivne njege i pri svijesti, donosi Glas Slavonije

- Tijekom operacije u trbušnoj šupljini pronašli samo samo tri do četiri centimetra dvanaesnika i ostatka tankog crijeva, a debelo je crijevo zbog čupanja tankog bilo oštećeno na 20-ak mjesta. Cijelo vrijeme tijekom i nakon zahvata pacijent je bio stabilan, a to što nije iskrvario do dolaska u bolnicu može se pripisati jedino sreći, jer je pacijent čupajući tanko crijevo oštetio samo krvne žile manjeg promjera, a velike su ostale netaknute – objasnila je dr. Marija Švagelj, abdominalna kirurginja u vinkovačkoj bolnici, koja je, uz kirurge dr. Davora Šimundića i dr. Davora Rajića te anesteziologinju dr. Tatjanu Čičak, toga jutra spasila mladićev život. 

Dodaje da, s obzirom na to da je debelo crijevo popucalo na toliko mjesta, liječničkom timu nije preostalo drugo nego da ga ukloni i tako spasi život nesretnom mladiću.

Majka nesretnog mladića, kroz suze i još u šoku, kaže kako se nesreća dogodila oko 7 sati, kada su ona i mladićev brat još spavali, ali ih je probudila buka i vika.

- Izrezao se po trbuhu ispred kuće i plačući se uputio prema svojoj sobi na katu i dozivao mene da zovem Hitnu pomoć. Bila sam u šoku i vikala sam plačući: “Što si to učinio?!” Uto je iz svoje sobe izišao i drugi sin pa smo pozvali Hitnu, a ubrzo je došla i policija. Nisu ga mogli nosilima iznijeti, nego su ga stavili u tri deke i tako ga odnijeli do vozila Hitne, jer on je dosta krupan. Liječnik, koji je bio i moj liječnik, dr. Rajić iz vinkovačke bolnice, telefonom mi je rekao kako su ozljede strašne i da će ga vjerojatno prevesti u neku zagrebačku bolnicu, ali, evo, još je u vinkovačkoj – priča još pod dojmom tragedije majka, koju život baš nije mazio – bili su u progonstvu sedam godina, a prije dvije godine umro joj je suprug. Prima socijalnu pomoć od 1250 kuna i od toga žive, uz povremene poslove koje drugi sin nađe u selu.

Komentari (37)
  • Takva osoba je u stanju ugroziti i tuđi život, a ne samo svoj. Nakon oporavka, obitelj će morati donijeti odluku o daljnjoj skrbi te osobe, bilo da se radi o medicinskoj skrbi ili socijalnoj skrbi. Ovakva situacija se događa kod osoba, kojima nije u potpunosti dijagnosticirana bolest i kod onih koji ne koriste propisano terapije.

    9. 3. 2018,   19:19
  • Koliko sam shvatila pacijentu je već postavljena Dg schizophrenie & epilepsie.I upravo u tim, kritičnim godinama je teško diferencirati, u kojoj je mjeri bolest odmakla po pitanju samokažnjavanja ili agresije...kao i u koju se vrstu patologije razvila. StraTrajanje simptoma mora trajati više od 6 mj, kako bi se moglo diferencirati dolazi li do egzacerbacija i remisija ili je trajno stanje.Kombinirana sa psihozom ili paranojom..itd. Nesretnim slučajem je došlo do poremećaja svijesti naglo, usljed raznih faktora.. i je rezultiralo ovim.No shizofrenija kao takova, predstavlja relativno umjerenu opasnost od nasilnog ponašanja..ugsmsmd se to svodi na burne agresivne "eksplozije" tj su puno su češći od realno opasnog ponašanja po druge..No svejedno bi se pacijen trebao izolirati. Ovo je vrlo mučno oboljenje sa snažnim poremećajem svijesti bezano za halucinacije ñźğ766666 gubitak realiteta...

    9. 3. 2018,   23:52
  • Svaka čast Vinkovačkim liječnicima kada su uopće uspjeli sanirati takvo nešto...Žalim majku koja prolazi kroz sve to, uza sve poteškoće koje ima...ali momku je mjesto u Popovačkoj bolnici, ili kao mimimalno mora primati odgovarajuću terapiju.

    10. 3. 2018,   06:38