Obavijesti

News

Komentari 159

'Samo 55 posto parova vjenča se u crkvi, djece je sve manje...'

Dodaju da je u u posljednjih 40 godina smanjen broj sklapanja sakramenta braka za polovicu, svaki treći brak se razvodi, u gradovima i svaki 2,5, dob ženjenja se pomaknula prema 31...

VIDEO

Dogodio se kolaps neženjenja i neudavanja, kolaps institucije braka (crkveni obred vjenčanja traži svega 55 posto parova), kolaps je i jer prosječna obitelj ima nešto više od 1,3 djeteta i četvrti kolaps su djeca opterećena razvodom i rastavom, a njih je danas u Hrvatskoj oko 200.000, rečeno je na Tjednu braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji o kojemu izvještava Informativna katolička agencija (IKA).

Dodaju da je u u posljednjih 40 godina smanjen broj sklapanja sakramenta braka za polovicu, svaki treći brak se razvodi, u gradovima i svaki 2,5, dob ženjenja se pomaknula prema 31, a udavanja prema 28 godina i više čime se smanjuje generativna dob za rađanje i odgoj djece.

Broj rođenih izvan braka se povećao za više od polovice i prvi put prešao granicu od 7000 djece.  

- Osnovni model obitelji u Hrvatskoj je jedno ili dvoje djece, a tek troje djece osigurava održanje naroda. Sve su to pokazatelji kako čitava Hrvatska izumire, ističe se u izvještaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Akademik prof. dr. Pero Aračić, koji je govorio na Tjednu braka, predložio je financijsko poticanje i pomoć obiteljima koje rađaju novi život u smislu fonda na razini cijele države iz kojeg bi se jednako i dovoljno izdvajalo za svako novorođenče i time pokazala skrb cijelog društva za najmanje, koji su u ovom trenutku najpotrebniji. 

- Na taj bi način svaka obitelj imala osjećaj sigurnosti, svako bi dijete bilo jednako vrijedno i važno. Potrebno je riješiti se mentaliteta „vatrogasnih mjera" i očekivanja brzih rezultata, mjere traže da budu stalne i čvrste barem 50 godina da bi dale rezultate. Jedna od najvažnijih mjera, naglasio je prof. Aračić, bila bi povratak Hrvata u Domovinu i stvaranje sveopće vrijednosne klime podrške i optimizma s razgrađivanjem straha od budućnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...