Obavijesti

News

Komentari 15

Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'

Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'
9

Ako počne padati kiša i situacija pogorša, pokušat ćemo spašavanje, rekao je u petak guverner provincije Chiang Rai Narongsak Osottanakorn na konferenciji ispred spilje

VIDEO

Dječaci još ne mogu roniti. Ne, danas nećemo pokušati spašavanje, rekao je u petak guverner provincije Chiang Rai Narongsak Osottanakorn na konferenciji za medije ispred spilje Tham Luang u Tajlandu u kojoj su prije desetak dana zaglavila 12-orica dječaka sa svojim nogometnim trenerom. 

Ranije je kazao kako je posljednji ronilac koji je izašao iz spilje, Britanac, izvijestio da su dječaci za sad dobro. Dodao je kako je svakodnevno u kontaktu s obiteljima dječaka. Napomenuo je kako želi pokušati spašavanje kada rizik za to bude najmanji. 

- Ipak, ako počne padati kiša i situacija se počne pogoršavati, pokušat ćemo spašavanje - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje bi li dozvolio da dječaci zaista ostanu u spilji naredna četiri mjeseca dok ne prođe sezona monsuna, guverner se samo nasmijao. 

Dječaci i trener u spilji ostaju bez kisika

Bivši tajlandski vojni ronilac Saman Kunan (38) mahnuo je kameri nakon što je krenuo nositi boce s kisikom u špilji Tham Luang. Izvršio je misiju, ali je u povratku ostao bez zraka.

'Izgubio je svijest na povratku iz špilje. Nisu ga uspjeli spasiti'
'Izgubio je svijest na povratku iz špilje. Nisu ga uspjeli spasiti'

Kolega ga je pronašao kako pluta. Pokušao ga je reanimirati. Masirao mu je srce, ali je bilo prekasno.

An honour guard hold up a picture of Samarn Poonan, 38, a former member of Thailand

Opasna potopljena tajlandska špilja u četvrtak navečer oduzela je prvi život u pokušaju spašavanja 12 dječaka i njihova trenera. Ostali su zarobljeni nakon kiše koja je padala pet dana. Iako su trenutačno na suhom, zdravi, ali iscrpljeni, polako ostaju bez zalihe zraka. Umjesto uobičajenih 21 posto, koliko kisika ima u zraku, njegova razina spustila se na opasnih 15 posto. Dječaci su u mraku bili devet dana prije nego što su ih našli.

Vrijeme curi: 'Molimo Boga da nam plan spašavanja uspije...'
Vrijeme curi: 'Molimo Boga da nam plan spašavanja uspije...'

S obzirom na to da ih vojni instruktori uče kako se ponašati u vodi, jedan od planova je da ih izvuku tako da rone uz njih s maskama koje prekrivaju cijelo lice. Taj plan je i najrizičniji jer postoji mogućnost da dječaci neće psihički izdržati put natrag. Može ih uhvatiti teški napadaj panike. On je smrtonosan i za spasioce kraj njih koji riskiraju svaki put kad uđu u špilju. Nasreću, ispumpavanje dobro napreduje i pod vodom je ostao samo jedan sifon. Nadaju se da će ga brzo ispumpati kako žrtva ronioca ne bi bila uzaludna.

Military personnel carry a water pump machine as they enter the Tham Luang cave complex, where 12 boys and their soccer coach are trapped, in the northern province of Chiang Rai

- Narednik Saman je bio jako povezan s kolegama i braćom ‘žabama’ te im je rado pomagao čak i kad je otišao iz vojske. Uvijek će biti u našim srcima, a za njega ćemo izvršiti ovaj zadatak do kraja - napisali su tajlandski “tuljani”, mornarički ronioci i specijalni vojnici.

Tijelo stradalog poslat će u njegovo rodno mjesto, a sprovod će osobno platiti tajlandski kralj Rama X. Sućut su izrazili i britanski, ali i ostali strani stručnjaci za preživljavanje koji pomažu u akciji.

Spašavanje dječaka: Uključuje se i Musk, šalje tim inženjera...
Spašavanje dječaka: Uključuje se i Musk, šalje tim inženjera...

- Rastužila nas je vijest da je poginuo ronilac i volonter. Divimo se tajlandskoj predanosti i poslu koji rade ne bi li spasili djecu. Ova je smrt samo pokazala koliko je opasna ova špilja - napisali su iz Britanskog speleospasilačkog vijeća (BCRC).

Lokalne vlasti žele iskoristiti sve mogućnosti pa su pokrenule masovne iskope i bušenje zemlje iznad dječaka u očajničkom pokušaju da dječacima osiguraju dovoljno zraka.

Military personnel walk in line as they prepare to enter the Tham Luang cave complex, where 12 boys and their soccer coach are trapped, in the northern province of Chiang Rai

Uspjeli su pronaći i dva velika otvora kroz koje je voda ulazila u špiljski sustav te ih potpuno blokirali. U utrci s vremenom rade bez prestanka jer su meteorolozi najavili kako bi u subotu mogla početi padati monsunska kiša. To bi moglo potrajati nekoliko dana i dodatno pogoršati situaciju.

Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati
Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati

Podsjetimo, u pripravnosti su brojni speleoronilački timovi koje okuplja Europska speleospasilačka asocijacija (ECRA). Na svojim stranicama su objavili kako je zasad spremno 40 speleoronilaca, među kojima su i liječnici. Sjedište te asocijacije nalazi se u Zagrebu, a osim naših HGSS-ovaca, tu su kolege iz BiH, Italije, Slovenije itd.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda