Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo da ne eksplodira: Žive s granatom u dvorištu 26 godina

None Foto: Franjo Lepan/24sata

RELIKT IZ 1991:. Neeksplodirana tenkovska granata leži u dvorištu DVD-a Nova Bukovica nedaleko od Slatine. Općina bi trebala platiti uklanjanje, no nema novca

Život s neeksplodiranom tenkovskom granatom u dvorištu nije nimalo ugodan, svaki dan razmišljati hoće li eksplodirati opterećuje, kaže Maja Kiš (23), predsjednica DVD-a Nova Bukovica – Brezik kraj Slatine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Žive s bombom u dvorištu: Vatrogasci DVD Nova Bukovica 26 godina prelaze preko bombe koja je ukopana u dvorištu Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Monday, 21 August 2017


Još 1991. godine granata je ispaljena iz smjera Ćeralija s Mokrog brda ili, kako ga Bukovčani zovu, Popišanog brda, na kojem su u to vrijeme bile srpske paravojne snage.

Granata ne prijeti samo vatrogascima. Stotinjak metara lijevo od vatrogasnog doma je osnovna škola, preko puta su crkva i općinska zgrada, a dvadesetak metara dalje je Podravska magistrala, kojom svaki dan prolaze stotine vozila.

– Ja sam se rodila tri godine nakon toga granatiranja. Znam da su nekoliko puta pokretali inicijativu da se ona ukloni, ali kad bi se došlo do novca za financiranje, sve bi stalo. Osim toga nije se znalo tko bi to trebao uraditi. Prvi upit išao je prema Hrvatskom centru za razminiranje, no oni su rekli da to nije u njihovoj nadležnosti nego lokalne uprave, a u općini kažu da nemaju novca za to - kaže Maja Kiš. Dodaje da na jesen namjeravaju obnoviti zgradu DVD-a, urediti spremište za vozila i vatrogasnu opremu te obnoviti vozni park, ali prije radova moraju se riješiti granate iz dvorišta, i to do jeseni, kad treba početi obnova.

Komentari (43)
  • U autobus natrpati cijelu vladu i djelatnike lokalne samouprave i vozati preko granate dok ne eksplodira. Ako nakon par dana vozanja se ne uspije aktivirati, onda svakome pinjur u ruke i nek je iskopaju.

    21. 8. 2017,   20:43
  • Ovo je sramotno ! Centru za razminiranje se ne isplati, jer nemaju barem jedan četvorni kilometar površine za razminirat.

    21. 8. 2017,   20:49
  • Više koštaju novine u saboru svaki dan,da nemaju za jednu minu izvadit boze dragi di mi zivimo

    21. 8. 2017,   20:53
Message