Obavijesti

News

Komentari 129

'Samo ja ispadam monstrum, i Talijani rade pomorske nesreće'

'Samo ja ispadam monstrum, i Talijani rade pomorske nesreće'
1

Tomislavu Horvatinčiću sude zbog pomorske tragedije u kolovozu 2011. u primoštenskom akvatoriju gdje su u naletu Horvatinčićeva glisera smrtno stradali supružnici Salpietro

VIDEO

Pred sudskim vijećem Općinskog suda u Šibeniku u srijedu je završen dokazni postupak i iznošenje završnih riječi optužbe i obrane u ponovljenom suđenju zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena svojom jahtom Santa Marina brzinom od 26,3 čvora pregazio jedrilicu Santa Paienca i usmrtio talijanski bračni par Francisca Salpietra i Marinelu Salpietro Patel. U petak 13. listopada točno u podne presudu će pročitati sutkinja Maja Šupe, koja je predsjedala i sudskim vijećem koje je 11. studenog 2015. godine već donijelo osuđujuću presudu, naknadno ukinutu, kojim je Horvatinčića osuđen na kaznu zatvora od 20 mjesec uvjetno na tri godine.

POGLEDAJTE VIDEO

Neubrojiv? Na sudu u Šibeniku je završeno ponovljeno suđenje Tomi Horvatinčiću za prometnu nesreću iz 2011. u kojoj je gliserom usmrtio talijanski par - presuda u petak 13. listopada Reporter Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Wednesday, October 11, 2017

Tužiteljica Irena Senečić u završnoj riječi je zaključila kako je i tijekom ponovljenog postupka utvrđeno da je Horvatinčić kriv i da je inkrimirane postupao s neizravnom namjerom bezobzirno kršeći niz propisa, dok je obrana zatražila oslobađajuću presudu smatrajući da da ne može biti kriv jer je neposredno pred samu nesreću doživio tzv. vazovagalnu sinkopu, kratkotrajni gubitak svijesti, te da se nesreća ne bi dogodila  da talijanski nautičari neposredno pred udar nisu poduzeli manevar izbjegavanja. - Samo sud može utvrditi na temelju izvedenih dokaza da li se sinkopa dogodila ili nije nije i hoće li prihvatiti da je to kratko stanje bez svijesti uzrok nesreće. Prihvati li se,  stanje sinkope ulazi u sudsku praksu, to će biti presedan i svi će se u budućnosti moći braniti da su nakratko pali u nesvijest - rekla je Senečić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona smatra da tezu o sinkopi Horvatinčić sam demantira vozeći automobil, što je potkrijepljeno izlistom prometnih prekršaja. Od nesreće naovamo pet puta je kažnjen zbog prekoračenja brzine i vožnje bez pojasa. 

- Zar bi čovjek koji je doživio sinkopu vozio brzo bez da se veže pojasom? Ako ne zbog drugih sudionika u prometu, zbog sebe bi pazio - rekla je Senečić navodeći i kako  mu u vozačkoj dozvoli koja ističe 2020. godine nema nikakvog ograničenja zbog navodne sinkope, a zadnje liječničko uvjerenje dobio je 2010. godine. 

- Očito, on koristi stanje sinkope samo zbog ovog kaznenog postupka jer sinkope nema – kazala je Senečić. 

S obzirom da su vještaci tijekom postupka tvrdili da je moguće da se sinkopa dogodila, iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da li se ona uistinu dogodila niti da se ona nije dogodila, njegovi odvjetnici, Veljko Miljević, Branko Baica i Velimir Došen,  smatraju da je to dovoljno da se Horvatinčića oslobodi odgovornosti. Svatko je, naime, nevin dok mu se ne dokaže krivnja, a ovdje se ne može dokazati da Horvatinčić nije pao u sinkopu, u besvjesno stanje u kojem ne odgovara za svoje postupke.  Također, smatraju da je dokazano kako se nesreća ne bi dogodila da stradali Talijani nisu pokušali izbjeći sudar zakašnjelim manevrom skretanja u desno.

- To je kao da pješak pokuša izbjeći nalet vozila tako da se baci pod njega - rekao je odvjetnik Baica. 

Sam Horvatinčić još jednom je istaknuo da nije kriv, što je ponovio i po izlasku iz sudnice. 

- Kao i uvijek, i sada bih najprije izrazio bih žaljenje i sućut djeci poginulih. Ja sam u više navrata pokušao ublažiti ovu veliku nesreću s nekakvim dogovorom s oštećenima, ali to nije išli. I sami ste danas čuli da, kad nije kad nije išao zahtjev preko talijanskog pravosuđa od osam milijuna eura, otvorili nekakav žiro račun u Hrvatskoj kao da je to ono što Hoto grupa i ja osobno radimo svakodnevno. Kao da se ovdje radi o nekakvoj humanitarnoj akciji ili nekakvoj pomoći  o nekakvom, trinkgeltu? Ovo je ozbiljna stvar da se sjedne za stol da se dogovori odšteta. Ja imam i osiguravatelja. Zar je to grijeh? Ne to nije zakonska obveza,  nego ja imam brod koji je osiguran na milijun aura ako se dogodi šteta  i spremni smo u tom pravcu obeštetiti djecu, sjesti zajedno za stol pružiti ruku i učiniti sve da se ova velika tragedija ublaži - rekao je Horvatinčić po izlasku iz sudnice.

On stalno tvrdi da je spreman platiti odštetu djeci poginulih, no njihov pravni zastupnik, odvjetnik Ognjen Frangeš je danas posvjedočio kako su jedino što je s Horvatinčićeve strane došlo bili kontakti osiguravatelja koji su kao uvjet za isplatu odštete tražili dokaz krivnji osiguranika, odnosno onoga tko je upravljao brodom. 

- Kako bude po hrvatskih zakonima i još više od toga mi smo spremni nadoknaditi djeci. I to izvanparnično, da ne čekamo ponovo, da se okanimo odvjetnika i skupih konzultanata - rekao je Horvatinčić. Platit će im, kaže, bez obzira kakva će biti presuda.

- Ja sam to rekao i prvog dana. Sigurno je da ja nisam kriv. Svima vama što držite kamere i mobitele, i ovim ljudima što hodaju cestom, svakome se može dogoditi prometna nesreća, ne daj Bože da se to dogodi ikome. Međutim ja sam ovdje izubijan kroz medije. Označen sam kao monstrum, a svima se događaju nesreće. Sami Talijani na moru svojim jahtama čine velika krivična djela, pregaze jedrilicu i budu kažnjeni sa 20.000 kuna. I nikome nita.  No, pošto se ovdje radi o Tomi Horvatinčiću,  neljubitelju medija, onda je od mene i moje osobnosti napravljen monstrum, zlo. Tako da sam ja debelo iskažnjavan u ovih skoro sedam godina - rekao je Horvatinčić. 

Odvjetnik Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji Salpietro, na izlasku je novinarima kratko komentirao samo kako se nada da se ovog petka kod donošenja presude neće dogoditi 'petak 13.' hrvatskog pravosuđa. 

Dobio uvjetnu kaznu pa ponovili suđenje

Horvatinčić je prvi puta nepravomoćno osuđen 18. studenog 2015. Tada mu je sutkinja Maja Šupe dosudila godinu i osam mjeseci, uvjetno na tri godine u što se uračunava pritvor od mjesec dana te mora platiti 167.365 kuna sudskih troškova.

Obitelj poginulih talijanskih državljana tada nije došla na izricanje presude, a ni njihov opunomoćenik.

U obrazloženju presude istaknuto je kako je, iako svjestan da može ugroziti, lakomisleno vozio automatskim pilotom, glisirao sa 26,3 čvora te nije promatrao promet. Jedrilici nije ustupio pravo puta, presjekao joj je put, naletio na nju i lomio je. Potom je prešao preko nje, zbog čega je talijanski bračni par odbačen u more te su oboje preminuli zbog ozljeda.

Prilikom izricanja kazne u obzir su uzete olakotne okolnosti žaljenja, spremnosti na isplatu odštete, činjenica da prethodno nije osuđivan i da ima zdravstvene probleme. Kazneno djelo sutkinja je prekvalificirala iz neizravne namjere u nehat, odnosno, uzela blaži oblik djela za koje je kazna predviđena u trajanju od 6 mjeseci do pet godina zatvora. 


Presuda suda u Šibeniku je poništena 11. studeni 2016. godine. Odlukom Vijeća Županijskog suda u Zadru prihvaćene su žalbe Općinskog državnog odvjetništva i optuženog Tome Horvatinčića. Na presudu Maje Šupe žalbu je podnijela općinska državna odvjetnica Irena Senečić.

Ona je u žalbi na 18 stranica navela kako je u slučaju Horvatinčić presudom Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe, došlo do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o težini kazne i neizrečenoj sigurnosnoj mjeri zabrane upravljanja plovilima.

Za Horvatinčića, tužiteljica Senečić u svojoj žalbi zatražila je bezuvjetni zatvor, te navela sve proceduralne propuste u presudi. Ona  je smatrala da je Horvatinčić kriv za pomorsku nesreću iz neizravne namjere kada je upravljajući svojom motornom jahtom naletio na talijansku jedrilicu, a ne iz nehaja kako to stoji u donesenoj presudi sutkinje Šupe.

U žalbi je također navela kako i nehaj prema kaznenom zakonu automatski podliježe bezuvjetnoj zatvorskoj kazni, te kako ni po toj osnovi zagrebačkom poduzetniku nije mogla biti izrečena uvjetna kazna zatvora. 


U svojoj, pak, žalbi, odvjetnici Tome Horvatinčića su za svog branjenika zatražili oslobađajuću presudu, pozivajući se na sudsko vještačenje pomorskih stručnjaka koje je išlo u prilog Horvatinčiću. Također, oni su se u svojoj žalbi pozvali na činjenicu prema kojoj je Horvatinčić imao privremenu duševnu poremećenost u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

HND osudio napad sutkinje na novinare 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u srijedu verbalni napad sutkinje Maje Šupe na novinare u nastavku ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću, kada je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku ponovno prozvala novinare za neobjektivno izvještavanje, vikala da hrvatsko pravosuđe nije cirkus i sprdačina, kako se prikazuje u medijima, te HND-u poručila da ona nije odgovorna narodu.

HND u priopćenju navodi da je Šupe ponovno napala novinare u nastavku ponovljenog suđenja na šibenskom sudu Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće prije šest godina u kojoj su na svojoj jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro. 

"Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina, kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po raznoraznim portalima. Nisam korumpirana sutkinja, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu“, vikala je Šupe u sudnici, što su prenijeli izvjestitelji.

HND u priopćenju podsjeća da se prvi njen obračun s novinarima dogodio na početku ponovljenog suđenja Horvatinčiću u veljači ove godine, kada je ustvrdila da se s prvog suđenja Horvatinčiću izvještavalo neobjektivno, a da se novinari uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama.

"Sve to se događa jer vi novinari, koji pratite ovo suđenje, niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo da procjenjuju moje donesene sudske presude. Za svoj rad odgovorna sam isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa“, poručila je novinarima sutkinja u višeminutnom monologu, ne navodeći niti jedan konkretan primjer neprofesionalnog novinarskog izvještavanja o suđenju.

HND je ponovno pozvao i Udrugu hrvatskih sudaca da se ogradi od ispada sutkinje Šupe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag