Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo jede: Najdeblji dječak na svijetu (10) ima 192 kilograma

None Foto: Profimedia

Najdeblji dječak na svijetu Arya Permana iz Indonezije ima 10 godina i teži 192 kilograma, a roditelji su ga odlučili natjerati na dijetu kada su shvatili da je toliko težak da mu ne mogu pronaći tako veliku odjeću

Arya Permana (10) je najdeblji dječak na svijetu kojeg su roditelji prisilno stavili na dijetu jer bi mogao umrijeti. Dječak teži nevjerojatnih 192 kilograma i jede pet velikih obroka dnevno koji se sastoje od riže, teletine i povrća. Svaki obrok bi mogao nahraniti dvije odrasle osobe.

Arya je morao odustati od škole jer nije mogao toliko hodati, a problem mu je pravila i činjenica da je neprestalno - gladan.

- On može pojesti koliko dvije odrasle osobe cijeli dan u samo jednom jedinu obroku - kaže dječakova majka Rokayah.

Dječak nosi tkaninu prebačenu preko sebe jer mu nijedna odjeća ne pristaje i njegovi roditelji nisu mogli pronaći toliko velik broj majica i hlača.

- Neprestalno je umoran i žali se da ostaje bez daha. Po cijele dane samo jede i spava, a kad završi s jelom ubaci se u kadu u kojoj sjedi satima - kaže majka.

Roditelji nisu znali što napraviti pa su ga prisilili na dijetu i sada jede samo smeđu rižu.

- Jako sam zabrinuta za njegovo zdravlje. Ne znam kako drugačije riješiti njegov problem nego da ga stavim na dijetu pa da jede manje hrane - kaže majka Rokayah.

- Htjela bih da moje dijete ide u školu i igra se s drugom djecom - dodaje.

Arya je drugo dijete svojih roditelja, Rokayah (35) i  Ade (45), koji se rodio normalnih putem i težio je uobičajenih 3.2 kilograma. Nitko drugi u obitelji nema problema s prekomjerenom težinom. Arya se razvijao brže nego druga djeca i ubrzo je postalo jasno da ima nekakav poremećaj. Već s dvije godine imao je višak kilograma, a u početku se roditelji nisu puno zabrinjavali jer su bili sretni što je njihovo dijete zdravo i što se razvija. Nakon godinu dana dobio je još puno kilograma i roditelji su shvatili da im ipak treba liječnička pomoć.

- Odveo sam ga u lokalnog liječnika, a on mi je savjetovao da ga odvedem u bolju bolnicu jer je njegovo stanje alarmantno i treba ga neprestalno pratiti. Potrošio sam novca i novca na medicinsku skrb. Potrošio sam i više od svojih mogućnosti jer sam siromašni farmer - kaže otac, a dodaje kako mu poseban problem stvara i nabavka hrane jer Arya ima ogroman apetit.

- Posudio sam nešto novca kako bi mu priuštio skupe bolnice, ali sam već izmoren. Nadam se da će jednog dana Arya biti dobro - kaže otac Ade, koji zarađuje tek 100 funti mjesečno.

Komentari (140)
  • Koliko glupih komentara, za ne povjerovati. Mali je klinički slučaj već najmanje 6 godina. Nije tu krivo ni "tovljenje" ni "premalo kretanja". Ne kreće se jer više ne može. Svejedno bulji li sad u zid ili u mobitel. Hitno s njim u bolnicu, ako već nije kasno...

    7. 7. 2016,   15:13
  • Čim prije u bolnicu na liječenje. Za takvo enormno slučajeve morala bi se pobrigati država, odnosno besplatno zdravstvo, jer na žalost, sada su tu roditelji nemoćni. Prešao je svu dozvoljenu granicu sa debljanjem pet puta, teško da će u roditeljskom domu uspjeti smršaviti.

    7. 7. 2016,   13:59
  • Nije dijete krivo.Meni je malog žal.Roditelji su trebali puno prije reagirat.

    7. 7. 2016,   12:32