Obavijesti

News

Komentari 3

Opasne su i štetne za djecu: S tržišta povukli već tri igračke!

Opasne su i štetne za djecu:  S tržišta povukli već tri igračke!
1

Kod nas su ove godine dosad, osim tih igračaka, iz prodaje povukli i punjač, led svjetiljku, slavinu, svjetiljku za komarce te “peglu” za kosu. Lani je dvadeset igračaka i proizvoda za djecu povučeno s tržišta

VIDEO

Zbog presitnih dijelova koji lagano mogu otpasti pa predstavljaju opasnost za djecu povukli su nedavno iz prodaje dva kamiončića za djecu. Treću igračku, uže za preskakanje, povukli su zbog prisutnosti ftalata, koji je štetan za ljude i okoliš.

Kod nas su ove godine dosad, osim tih igračaka, iz prodaje povukli i punjač, led svjetiljku, slavinu, svjetiljku za komarce te “peglu” za kosu.

Podaci o proizvodima koje kod nas povlače iz prodaje mogu se pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva potrosac.mingo. Zemlje članice Europske unije, utvrde li nedostatak nekog proizvoda, to moraju javiti i svakog se tjedna podaci objavljuju na Rapid alert system (RAPEX).

U Hrvatskoj su lani objavili da se povlači iz prodaje 48 proizvoda, a nedostatke su našli i na 151 vozilu. Dvadeset proizvoda bilo je namijenjenih djeci, a među njima su odjeća, autosjedalice, sigurnosna ogradica i igračke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opasni su bili nekoliko modela zaštitne obuće za odrasle te zaštitne rukavice i haljina. Stroge EU propise nisu zadovoljili ni tri detektora ugljičnog monoksida, jer se zbog njihova lošeg rada ili prekasnog javljanja netko može ugušiti. Potencijalno opasnim procijenili su i tri plinska uređaja te svjetiljku, reflektor, dvije žarulje, USB punjač, adapter te kutnu brusilicu. Najčešći razlog je nedovoljna izolacija, zbog čega prijeti opasnost od strujnog udara, pregrijavanja i požara.

Zbog mogućeg loma vilice iz prodaje su lani povukli i električni bicikl, a zbog moguće opasnosti od ozljeda povukli su dva modela stolca. Zbog previše olova lani su zabranili prodaju prstena, naušnica i ručnog sata. Kod nas su lani zabranili prodaju četiri vrste upaljača jer zbog oblika previše privlače djecu.

- Kad se dijete igra upaljačem, postoji mogućnost otvorenog plamena koji može uzrokovati opekline i požar - piše u opisu nedostatka.

I drugdje u EU često zabranjuju prodaju upaljača koji su previše privlačni djeci. Zabranjivali su prodaju, pa čak i tražili uništavanje pojedinih proizvoda jer izgledom, oblikom i veličinom previše podsjećaju na hranu, pa se njima dijete može ugušiti. Zbog toga su povlačili magnete, sapune, ukrasne svijeće i kvačice za stolnjak, a povukli su čak i ručnik u ukrasnom pakiranju jer je trešnjica kojom je ukrašen izgledala poput prave.

Kamion je za igru, ali nije za malene

Igračke kamioni LKW Ben i Sam povukli su iz prodaje jer se dijete može ugušiti zbog sitnih dijelova koji se lagano mogu odvojiti. Prodavali su se u Lesnini koja je to objavila početkom prosinca i pozvala kupce da ih vrate. Na stranici potrosac.mingo vijest je objavljena mjesec dana kasnije.

Pregrijava se i lako se opeći

Na ‘pegli’ za kosu DICTROLUX premala je udaljenost na dijelovima pod naponom pa može doći do strujnog udara, a zbog prekomjernog zagrijavanja pri normalnoj uporabi do opeklina. Distributer je Plinara Split, a informaciju su objavili prije dva tjedna.

Neke su slavine tehnički neispravne

Tri modela slavina za trenutačno zagrijavanje vode IKON 11336, 11337 i 11338 u siječnju su povukli iz prodaje. Za prvi su utvrdili da postoji opasnost od strujnog udara, trovanja i požara, a za ostale sumnjaju da ne odgovaraju propisanim tehničkim uvjetima.

Loša izolacija, pa prijeti strujni udar

Punjač +CLASS za Apple početkom siječnja povukli su iz prodaje jer bi onaj tko ga koristi mogao doći u kontakt s dijelovima proizvoda koji su pod visokom naponom, a to može prouzročiti strujni udar. Prodavao se u prodavaonicama Katmar i Svijet medija.

Opasna jer može 'spržiti' i ljude

Na svjetiljci za zaštitu od komaraca može se dotaknuti dijelove pod naponom. Uz to, materijal od kojeg je napravljena nedovoljno je otporan na vatru pa može izazvati požar. Objavljeno je to prije 15 dana i više se ne smije prodavati u Plodinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu