Obavijesti

News

Komentari 53

Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'

Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'
6

Malena Maša rođena u 27. tjednu trudnoće, teška samo 450 grama, koja je nakon kompleksne abdominalne operacije u Klaićevoj bolnici spašena potpuno se oporavila

VIDEO

U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu tim liječnika pod vodstvom kirurga doc.dr.sc. Stjepana Višnjića, pročelnika za abdominalnu kirurgiju, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku težila tek 450 grama.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:48

Beba Maša rođena je u 27. tjednu, a u Klaićevu je zaprimljena zbog toksične upale crijeva s perforacijama. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama
U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama

Djevojčica je zaprimljena nakon poroda i početnog zbrinjavanja u KBC Sestre milosrdnice s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva višestrukim perforacijama.

- Kako je riječ o izuzetno malom novorođenčetu, sedam puta manjem od uobičajene porođajne težine, kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku. Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtjeva tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu vrhunsku njegu. Tijekom prvih pet mjeseci djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima, laserskoj operaciji oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne šupljine - poručili su iz Klaićeve.

Jedna od tri u svijetu koja je preživjela tu tešku operaciju

- Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije i starosti bebe i porođajne težine samo su tri djevojčice na svijetu preživjele tu kompleksnu operaciju - Emilija iz Njemačke, Abigeal iz Engleske i Maša iz Hrvatske, istaknuo je kirurg Višnjić. No, spomenuta djeca smo ipak bila u puno boljem stanju nego Maša pa je tim i veći uspjeh hrvatskih liječnika.

Sreći mame Matee (24), kojoj je Maša prvo dijete, nema kraja. Njezina beba, rođena 22.prosinca prošle godine, napokon je uz nju i potpuno se oporavila. A kad se rodila Apgar joj je bio izuzetno nizak

- Bilo mi je jako teško svih ovih mjeseci ali kad sam došla u bolnicu i vidjela da se Maša bori ona mi je dala energiju da se borim zajedno s njom - kazala je mama Matea.

Brza reakcija liječnika spasila joj život

Maša je provela prvih osam dana u KB Sestre Milosrdnice gdje su, istaknula je doc. dr. sc. Snježana Gverić Ahmetašević, morali posuđivati respirator jer ga nisu imali u svojoj bolnici.

Ministar Milan Kujundžić rekao je da mu je žao što to čuje da će se odmah pobrinuti da bolnica dobije respirator. Čestitao je cijelom timu na velikom uspjehu.

- Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica - kazao je ministar.

I zaista, jedino brza reakcija liječnika u Klaićevoj kao i njihovih kolega u bolnici Sestre Milosrdnice bebi spasila život. Čim su iz kolege nazvale i rekle o čemu je riječ liječnici iz Klaićeve odmah napravili sve da se dijete istog trena primi i da se krene u spašavanje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u