Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Samo zdravo: U školi zabranili slatkiše iz automata i hrenovke

None Foto: Goran Kovačić / PIXSELL 3

Riječki učenici biraju između mesa, ribe, variva, različitog voća i povrća. Škola plaća obroke za učenike čiji roditelji ne mogu platiti, a djeca smiju jesti koliko žele

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Hrana je prefina. Umjesto uobičajenog sendviča možemo birati što hoćemo, a na stolu ima svega, zadovoljni su učenici riječke OŠ Donja Vežica. Prije dvije godine ondje su uveli projekt zdrave prehrane.

- Neki roditelji su bili za, a drugi su smatrali da su dnevna marenda od 10 kuna i ručak od 18 kuna preskupi. No ubrzo su podržali projekt. Zdrava, raznolika prehrana u ovoj školi podrazumijeva svakodnevni švedski stol gdje djeca mogu birati što žele jesti. Sva jela u školi pripremaju kuharice Vlasta Jančić i Vinka Erstić, koje su prošle obuku HASAP-a. Zavod za javno zdravstvo neprestano kontrolira i prati mikrobiološke, energetske i nutritivne vrijednosti ishrane te pomaže u davanju savjeta i edukacije.

- Svježe namirnice nabavljamo na dnevnoj bazi. Prehrana je raznolika. Kuhamo sve, od mesa pa do ribe, povrća, variva, kajgane od svježih jaja, palente... Koristimo maslinovo ulje, svježe mlijeko, smeđi šećer... Svaki dan za gablec djeca mogu birati između svježeg i suhog voća, žitarica, raznih vrsta orašastih plodova, jogurta, svježe spravljenih kiflica od marelica ili sira i pužića od šunke i sira. Svaki dan pečemo i kukuruzni, bučin ili integralni kruh. Nudimo četiri ili pet vrsta jela i svatko može jesti koliko želi. Nema više hrenovki ni krafni, ali kako ne bismo bili prestrogi, jednom na tjedan počastimo djecu s pizzama - kažu kuharice. Uklonili su automate za čokoladice, čipseve i gazirana pića, a njih su zamijenili svježe cijeđenim sokovima. Dodaju da djeca gotovo uvijek isprazne tanjure.

- Ponekad neko dijete ne želi jesti jer mu se ne da ili želi imati više vremena za igru, ali onda s njima razgovaramo i kroz priču ih zainteresiramo. Najlakše je reći nemoj jesti, briga nas, ali to kod nas nije slučaj. Zato se puno vremena troši na animaciju i obrazovanje o zdravoj prehrani i njezinu utjecaju na razvoj i rast, što se kroz ove dvije godine pokazalo jako učinkovitim.

- Teško je mijenjati navike i osim u društvu, treba ih mijenjati i kod kuće - objašnjavaju učiteljice.

Otkako je 2012. škola uvela sistem zdrave prehrane interes za gablec se znatno povećao. Od 381 školarca, njih 230 prima dnevnu školsku marendu, a čak njih 110 jede i zdravi školski ručak. Za djecu čiji su roditelji financijski ugroženi škola osigurava besplatnu marendu. Novi projekt koji škola uvodi u nastavu jest i program pod nazivom “Prehrana po mjeri učenika”. Uz pomoć školske liječnice škola će se posvetiti borbi protiv pretilosti u djece.

- Pretilost je često vezana upravo za siromaštvo i nezdravu prehranu. Ne možemo kontrolirati što djeca jedu kod kuće niti nam je to cilj, ali možemo s djecom voditi dnevnik prehrane kako bismo uvidjeli što jedu i gdje se može smanjiti unos nepotrebnih kalorija te pojačati tjelesna aktivnost. Nažalost, ograničeni smo jer nemamo slobodu kreiranja kurikuluma. Kad bismo mogli, uveli bismo tjelesni odgoj svaki dan. Razmišljamo o uvođenju svakodnevnog kolektivnog desetominutnog vježbanja prije nastave - kaže ravnateljica Violeta Nikolić.

Komentari (26)
  • Svaka čast. Sada bi to trebalo proširiti i na preostale škole.

    24. 11. 2014,   08:53
  • Lijepo je da postoje skole koje mogu osigurati obroke svojim ucenicima , pa cak i ovako zdrave obroke . Ali ovo ce procitati i djeca koja u svojim skolama ni jabuku ne mogu dobiti .

    24. 11. 2014,   08:15
  • lijepo je ovo bar pročitat , treba vidjeti hoće li ta praksa ostat i proširiti se na ostale škole. Ideja je za pohvalu , sad treba vidjeti u široj praksi !

    24. 11. 2014,   10:38