Obavijesti

News

Komentari 1

Samozapošljavanje: ‘Svi smo nakon diplome počeli raditi...’

Samozapošljavanje: ‘Svi smo nakon diplome počeli raditi...’
1

Splitski Ekonomski fakultet pomaže studentima da sami pokrenu svoj biznis i poslovne ideje. Inkubator je sufinanciran iz europskog fonda, a od osnutka krajem 2015. prijavilo im se 80 polaznika

VIDEO

U zadnjih godinu dana splitski su studenti uz pomoć sveučilišta osnovali čak osam poduzetničkih tvrtki.

Pomogao im je Studentski poduzetnički inkubator (SPI) na Ekonomskom fakultetu u Splitu. SPI pomaže studentima koji tek razvijaju poslovnu ideju ili već imaju osmišljene poduzetničke projekte. Tako su od lani kroz SPI studenti već i pokrenuli svoje poslovne subjekte Synergia savjetovanje d.o.o., Holodeck d.o.o., obrt Fishery koji organizira ribolovne i morske izlete, OPG Spara, socijalnu zadrugu Start te udrugu Financijski klub Split. Podršku kroz poslovno savjetovanje i prostor za rad koristila je i tvrtka InClude mladog Solinjana Ivana Mrvoša, koji je osmislio pametne klupe s USB priključcima te njima osvaja svjetska tržišta.

- Ideja je i da se kroz inkubator pripreme za osnivanje svoje tvrtke i samozapošljavanje. Nakon što polaznici provedu u inkubatoru tri godine, imaju priliku postati poduzetnici, ali i nova nastavna baza Sveučilišta, mentori novim generacijama, partneri, gdje bi studenti obavljali stručnu praksu - ispričala je prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Inkubator je sufinanciran iz europskog fonda, a od osnutka krajem 2015. prijavilo im se 80 polaznika. No nisu svi prošli selekciju. Trenutno je uključeno 49 polaznika na 15 pojedinačnih ili grupnih projekata koji su završili edukacije kroz SPI te se njihove poduzetničke ideje i projekti razvijaju uz podrške mentora. Ivana Perić (23) studentica je 4. godine ekonomije i europskih integracija, a kroz SPI je oživila ugašeni OPG Spara na Klisu obiteljske prijateljice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naš OPG danas proizvodi 10-ak vrsta džemova, tri kolača od maslinova ulja i suhog voća. Trenutačno radimo na gradnji proizvodnog pogona i kušaonice, koji bi trebali biti dovršeni do idućeg ljeta. Nadam se da ćemo sa svojim proizvodima ući u hotele i ugostiteljske objekte, kao i u internetsku prodaju - ispričala je Perić.

Marko Ban (29) pokrenuo je socijalnu zadrugu Start kojoj je cilj zapošljavanje marginaliziranih skupina. Maja Dragojević (23) upravlja tvrtkom Synergia. Ima 12 stalnih klijenata i nekolicinu povremenih.

- Najviše radimo s otočnim udrugama koje se bave programima podizanja kulture života mladih i organiziraju festivale. Pružamo usluge računovodstva i financijskog upravljanja te edukacije financijskog, projektnog i komunikacijskog menadžmenta - ispričala nam je Dragojević.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...