Obavijesti

News

Komentari 7

Sanader dobio podršku još pet manjinskih zastupnika

Sanader dobio podršku još pet manjinskih zastupnika
1

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader potpisao je u četvrtak sporazum s tri predstavnika srpske te po jednim češke i talijanske nacionalne manjine

VIDEO

Mandatar Ivo Sanader potpisao je zajednički sporazum s petero zastupnika manjina i to tri srpske te po jednim češke i talijanske manjine. Sporazum su potpisali iako nisu do kraja definirali pitanje dvostrukog prava glasa manjina. HDZ i manjinski zastupnici dogovorili su se da će se u prve dvije godine mandata razgovarati o mogućim izmjenama izbornog zakonodavstva, a upravo je dvostruko pravo glasa manjina bila jedana od glavnih točaka pregovora manjinaca s HDZ-om. Polazna točka budućih razgovora bit će postignuti kompromis kojim bi pripadnici manjina, kojih prema popisu birača ima manje od 1,5 posto, imali dvostruko pravo glasa dok će se model glasovanja Srba tek razraditi.
- Riječ je o kompromisu koji predstavlja mali korak dalje i taj sporazum odražava jedno međusobno povjerenje. Svakako to je politika malih koraka koja će se, vjerujem, pokazati u dobrom svjetlu - izjavio je talijanski zastupnik Radin.
HDZ nastavlja pojedinačne pregovre s manjnskim zastupnicima, a Sanader vjeruje da će pojedinačni sporazumi sa SDSS-om te zastupnicima češke i talijanske manjine potpisati tijekom idućeg tjedna. Upitan hoće li o provedbi sporazuma brinuti SDSS s pozicije potpredsjednika Vlade, Sanader je poručio da se o kadrovskoj politici nije razgovaralo.
- Ako manjine dobiju neko mjesto u Vladi ono neće biti vezano isključivo za manjiske probleme - rekao je Sanader.
Osvrnuo se i na kršenje ZERP-a od strane talijanske kočarice koja je ušla u hrvatske teritorijalne vode, a koju je zaustavio brod hrvatske ratne mornarice. Upitan hoće li se takve akcije provoditi i dalje Sanader je odgovorio:
- Naravno da će se provoditi tim više što je taj talijanski ribarski brod zaustavljen u hrvatskim teritorijalnim vodama, dakle čak dublje nego što je prostor ZERP-a. Nema nikakve dvojbe da se odluke Sabora moraju poštovati i poštovat će se - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!