Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sanader nema vremena za Sabor, ali ima za pisanice

None Foto: Igor Kralj 5

Premijer Sanader nije imao vremena da u Saboru objasni kako će zemlju izvesti iz krize. No, imao je vremena primiti pisanicu na Markovom trgu...

U Saboru je rebalans proračuna branio ministar financija Ivan Šuker. Planirane uštede teške su 5,4 milijarde kuna. Iako je do sada svaki puta u Saboru barem uvodno branio proračun i rebelans premijer Ivo Sanader u velikoj vijećnici u ponedjeljak se nije ukazao. Šef SDP-a Zoran Milanović kaže da je Sanader u Sabor poslao Šukera da na "svoja široka pleća" preuzme tuđu odgovornost. Sanadera, koji je bio na sastanku Državnog odbora za članstvo u NATO-u i pripremama odgovora Europskoj komisiji, pred zastupnicima ispričao je predsjedavajući Vladimir Šeks. No, zastupnici su negodovali što nije u Velikoj vijećnici.
- On je na skupini koja razgovara o tome kakav će biti protokol, tko će ustati kad bude svirala himna. To je preći posao?! No, u redu, sada nam je jasno koliko je sati - rekao je SDP-ov Zoran Milanović.
Oporba smatra da nikakva rasprava o NATO-u ni odgovoru Slovencima ne može biti važnija od rasprave o rebalansu. Premijera su branli HDZ-ovci ističući da je bitnije da je premjer na navedenim sastancima, nego da sluša njihove neistine i bedastoće.
- Zašto ga sad svi napadate, njemu ionako ovdje nije radno mjesto - rekao je predsjednik Sabora, Luka Bebić.
Sanader cijelo prijepodne nije našao vremena da se obrati zastupnicima, ali je sa svitom ministara i koalicijskih partnera došao na Markov trg gdje je simbolično primio 'Pisanicu od srca' visoku 2,2 metra. Velika uskrsna pisanica, djelo Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Postavljane je na inicijativu Koprivničko-križevačke županije. Nakon toga uputio se u Sisak potpisati koalicijski sporazum s HSS-om, HSLS-om i HSU-om za predsojeće lokalne izbore. Oporba je upozorila da je zemlja totalno zadužena te da nema prebijenog eura. Vlada je kažu započela borbu za radna mjesta u javnom sektoru, koji ne stvara bogatstvo, dok je privatni potpuno zanemarila. SDP-ov Milanović osvrnuo se i na krilaticu 'Kupujmo hrvatsko".
- Najradije bih kupovao hrvatske automobile, cipele ili namještaj. Ali toga nema! Ne smijemo zaboraviti da smo na slobodnom tržištu i da se protekcionizma treba čuvati. Inače, suočit ćemo se s pozivima "kupujmo bavarsko, njemačko, američko..." ili "ljetujmo u Sloveniji"! Ne treba ni zazivati demone i pozivati na kresanje plaća u privatnom sektoru! Kaj god! Privatni vlasnici mogu svojim menadžerima dati plaće kakve hoće - poručio je Milanović.
HNS-ova Vesna Pusić slikovito je opisala što misli o rebalansu.
- Rebalans je kao netko tko je izgubio posao, ali ne štedi na hrani, struji i vodi, ali ne traži ni novi posao - rekla je Pusić.

Komentari (3)
  • ljudi pa to mi sve znamo ,nemojte se zamarati već znanim stvarima ,jako dobro ste plačeni .jako dobro živite pa nas zvlečite iz govana

    30. 3. 2009,   12:39
  • Skupit će narod (kao i uvijek) samo recite koliko treba i otvorite telefon 060... ali pod uvjetom da ubuduće svaki političar potpiše sebi smrtnu presudu ako ukrade i 1€ ili proda ono što nije njegovo

    30. 3. 2009,   13:36
  • ...ne jari narod,šta bi se prominilo da si ti na vlasti u sastavu stazić,opačićka i slićni ne trambunjaj,narod ja na demokratskim izborima rekao koga hoće ...malo se strpi a i lokalni izbori će pokazati da trambunjaš usput pozdravi bandića lupeža nad lupežima.kraj priće

    30. 3. 2009,   14:42