Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sanader odgađa proračun, Rohatinski neće više cijene

None Foto: Goran Štanzl

Glavni ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić smatra da uz predložene mjere možemo uz što manje stresa nastavimo dalje, ali je plan manjkav

Vladin prijedlog zamrzavanja plaća više je nego dobar i potreban, ali ako već poskupljuju cigarete i zdravstveno osiguranje, tijela javne vlasti ne bi nipošto smjela poskupjeti ni jedan drugi proizvod ni uslugu, smatra guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Premijer Sanader nakon najave da će se zamrznuti plaće državnim dužnosnicima najavio je i odgađanje donošenja proračuna za sredinu prosinca, kako bi mjere nadopunio cjelovitijim programom borbe s krizom.
- Možda za tih mjesec dana budemo pametniji i bogatiji za još koju informaciju - rekao je premijer ekonomistima na skupu u Opatiji.
Glavni ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić smatra da predložene mjere omogućuju da uz što manje stresa nastavimo dalje, ali smatra da je taj plan manjkav. Napominje kako je nužan program kojim će se zaustaviti pad proizvodnje.
Bivši ministar financija Borislav Škegro vjeruje da opća štednja neće dovesti do pada cijena.
- Ako nešto zna, hrvatski premijer zna prodavati maglu - ustvrdio je čelnik HNS-a Radimir Čačić. Ocijenio je kako je upravo farsično to što Vlada teret krize pokušava prebaciti na leđa građana. Čačić je dodao kako se posezanje u džep građanima i to onim najbolesnijim i najsiromašnijim naziva se zdravstvenom reformom, a istodobno se sve profitabilno u zdravstvu prebacuje u privatne ruke sadašnjih i budućih dioničara osiguravajućih društava.
- Mjere štednje koje je najavio premijer Sanader nisu nikakav New Deal, jer on podrazumijeva proaktivne mjere, a ne stezanje remena - poručio je šef SDP-a Zoran Milanović. Dodao je da New Deal znači novi dogovor, a ovo što nudi Vlada je new peal, ili novo guljenje. Što se tiče najavljenog zamrzavanja rasta plaća, Milanović kaže da bi trebalo revidirati sustav povlaštenih mirovina, jer se na tome najbolje pokazuje jeste li socijalno osjetljivi i pravedni.

VIŠE CIJENE PLINA, ALI HRANE NE
Zamrzavanje plaća u idućoj godini sa sobom neće povući i zamrzavanje postojećih cijena plina, cigareta... Poskupljenje plina za 30 posto navodno se očekuje već od 1. siječnja. Moguće je da će veća cijena plina sa sobom povući i veće cijene hrane i pića. Proizvođači opeke već su najavili više cijene jer su vezani uz plin kao glavni energent. Struja, kako stvari stoje, neće poskupjeti iduće godine. Josip Friščić (HSS) misli da nema opravdanja za dizanje cijene energenata.
- Imamo zalihe pšenice za do kraja iduće godine te nema razloga za poskupljenje brašna i kruha, a ne vjerujem da će i energenti ići gore. Imamo čak 600.000 tona kukuruza viška, što je osnova za proizvodnju mlijeka i mesa. Samo svi moramo biti ozbiljni i dosljedni - zaključio je Friščić.

Komentari (17)
  • Otkad ne može u Sabor Čačić je obolio na psihu.

    13. 11. 2008,   17:49
  • kad je onako vrtoglavo poskupljivala nafta, dizali ste nam cijene kruha i drugih namirnica, izvlačeći se na cijenu nafte. sad kad je nafta pojeftinila, mi građani očekujemo i pojeftinjenje kruha, gradskog prijevoza itd itd itd ... Ne zaboravite to !!!!!

    13. 11. 2008,   18:23
  • Svi su pametniji od premijera, ovdje nešto nije u redu.. LOL

    13. 11. 2008,   17:26