Obavijesti

News

Komentari 94

Sanaderu će izreći presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!

Sanaderu  će izreći  presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!
4

Ovo je čista fantazija. Iskonstruirana priča koja ničim nije dokazana. Nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za osamostaljenje i nastanak države, ali Boga mu nisam ni ratni profiter - rekao je Sanader

VIDEO

U ponovljenom suđenju u slučaju Hypo u utorak je govorila obrana bivšeg premijera Ive Sanadera. Uskok je manje izmjene činjeničnog i pravnog opisa optužnice u kojem se Sanadera tereti i za ratno profiterstvo sudu predao u prošlu srijedu. Kako se zakazano ročište nije održalo Sanader se nije ranije očitovao o izmjenama, a sada je odbacio i izmijenjenu optužnicu.

- Ovo je čista fantazija. Iskonstruirana priča koja ničim nije dokazana. Provizija je isplaćena, ali ne Ivi Sanaderu - rekao je bivši premijer Ivo Sanader iznoseći obranu u predmetu Hypo.

Podsjetimo, Sanadera terete da je 1994. i 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijelom ratnog stanja iskoristio poziciju i nezakonito od austrijske banke nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije. To je bilo 5 posto od 140 milijuna austrijskih šilinga zajma koliko je Hypo dao RH za kupnju zgrada veleposlanstava.

- Nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za osamostaljenje i nastanak države, ali Boga mu nisam ni ratni profiter - rekao je Sanader.

- Slučaj je iskonstruiran uz veliku podršku medija. On nema veze sa stvarnošću - rekao je Sanader koji neće odgovarati na pitanja Uskoka već samo suda. Nakon Sanaderovih riječi postupak je završio i kreću završni govori stranaka.

'Tražimo maksimalnu kaznu koja mu se može izreći'

Nakon što je elaborirala zašto tvrdi da je Sanader kriv, zamjenica ravnateljice Uskoka, Marija Vučko predložila je sudu da ga proglasi krivim i izrekne mu kaznu bliže zakonskom maksimumu te da mu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

- Činjenica da Laxa nije primio proviziju ne dokazuje da ju je primio Sanader. Nema dokaza da je Sanader primio proviziju - tvrdi Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

Prodanović je od sudskog vijeća zatražio da Sanadera oslobode zbog nedostatka dokaza ili da primjeni pravilo in dubio pro rep jer se radi o eklatantnom primjeru postupka koji ostavlja silne dvojbe.

Presuda u ponedjeljak 22. listopada

Sud će presudu donijeti u ponedjeljak 22. listopada u 13 sati.

Unatoč izmjeni optužnice, u skladu s napucima Ustavnog suda, Uskok Sanadera i dalje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno uzeo protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Sander koji od početka poriče nedjelo i primanje provizije u je ovom slučaju već bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

I na početku ponovljenog suđenja Sanader je ponovio da nije bio pregovarač prilikom ishođenja kredita te da nikada i s nikim „nije razgovarao o proviziji niti ju je dobio“.

U prvoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Sanader je, osim za ratno profiterstvo, bio osuđen i za primanje mita od mađarskog Mola, a kaznu od 10 godina Vrhovni sud je smanjio na osam i pol godina. Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a u slučaju Ina-Mol Sanaderu bi mu se trebalo suditi zajedno s, hrvatskom pravosuđu nedostupnim, direktorom Mola Zsoltom Hernadijem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa