Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Saniraju dugove: Vlada šalje 40 milijuna kuna klinici u Mostaru

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ova potpora koju dajemo samo je jedan dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan domovine, a sve u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda, kaže Vlada

Vlada je sa sjednice u Sabor uputila i izmjene Zakona o policiji  u kojem su neke od novina osnivanje Povjerenstva za rad po pritužbama policijskih službenika koje bi se sastojalo od dva predstavnika Ministarstva te 10 predstavnika građana koje imenuje Sabor, a koji će primati novčanu naknadu u iznosu pet posto prosječne neto plaće isplaćene u prethodnoj godini.

Osim toga, izmjenama se, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, želi omogućiti prijam u policiju i onima sa završenom školom u trogodišnjem trajanju.  Uvodi se i naknada za stanovanje policijskim službenicima koji rade 100 kilometara od mjesta prebivališta koji nema riješeno stambeno pitanje. To pravo bi i ostvarivali i službenici koji rade na otocima, a čije je prebivalište na kopnu ili drugom otoku bez obzira na udaljenost. 

Ovim izmjenama uređuje se i visokoškolsko na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije te se omoguće sveučilišni diplomski studij za policijske službenike. 

Preseljenje državljana trećih zemalja

Na sjednici je Vlada donijela odluku o preseljenju 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite za ovu godinu. Prvu takvu odluku Hrvatska je donijela 2015. kada je preseljeno 152 državljana Sirije. U listopadu 2017. donesena je druga odluka o dodatnih 100 preseljenja. 

- U ovom trenutku su pri kraju sve logističke pripreme za preseljenje sirijskih državljana iz Turske u Hrvatsku - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

U cilju podrške državama članicama, Europska komisija povećala je proračun za preseljenje za navedeno razdoblje na 500 milijuna eura, odnosno na 10.000 eura po preseljenoj osobi iz prioritetne regije. 

40 milijuna za zdravstvo u BiH

Vlada je dodijelila 40 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u BiH kako bi podmirili dugove koje imaju prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. 

- Ova potpora koju dajemo samo je jedan dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan domovine, a sve u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva konstitutivna naroda. Hrvatska se zalaže da ta prava koja proizlaze iz Daytonskog sporazuma iz Ustava BiH budu očuvana - istaknula je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sjednice Vlade u četvrtak kako je 40 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila za pomoć zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, to jest pomoć mostarskoj bolnici kojoj prijeti blokada isporuke lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala.

"To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, pomoć bolnici u Mostaru, koja je u situaciji da joj prijeti blokada isporuke lijekova i potrošnog ugradbenog materijala", objasnio je Kujundžić.

Novčana pomoć od 40 milijuna kuna na godišnjoj razini isplaćivat će se sukcesivno, na mjesec, a strogo će se kontrolirati da se novac uplaćuje za dugove dobavljačima lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala, rekao je Kujundžić.

I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali - ako okrenemo glavu od svog naroda - mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini, odgovorio je ministar na primjedbu da i u hrvatskome zdravstvenom sustavu ima takvih problema, to jest dugova ustanova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. 

Spremnici za odvajanje otpada

Vlada je dala suglasnost Fondu za zaštitu okoliša za nabavu milijun i 230.695 spremnika za odvojeni otpad za 407 jedinica lokalne samouprave. Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz EU fondova će se osigurati 315 milijuna kuna što je 85 posto ukupnog iznosa nabave spremnika.

Komentari (244)
  • A majketi isusove naše tvrtke propadaju ljudi bižu vanka radit a oni saniraju dugove u drugoj državi pa jesteli vi normalni.

    14. 2. 2019,   12:13
  • Dodatak mom prethodnom komentaru. Pitanje Plenkoviću: misli li "gospodin" Plenković da je to njegov privatni novac koga može po vlastitoj volji davati šakom i kapom kako mu padne na pamet? E, ne može. Narod je rekao dvije pametne stvari: "Svačija sila za vremena" i " Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš!"

    14. 2. 2019,   12:48
  • Bože sačuvaj, naše zdravstvo najgore u EU, a oni šalju 40M u Bosnu??

    14. 2. 2019,   12:17