Obavijesti

News

Komentari 233

Saniraju dugove: Vlada šalje 40 milijuna kuna klinici u Mostaru

Saniraju dugove: Vlada šalje 40 milijuna kuna klinici u Mostaru
1

Ova potpora koju dajemo samo je jedan dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan domovine, a sve u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda, kaže Vlada

VIDEO

Vlada je sa sjednice u Sabor uputila i izmjene Zakona o policiji  u kojem su neke od novina osnivanje Povjerenstva za rad po pritužbama policijskih službenika koje bi se sastojalo od dva predstavnika Ministarstva te 10 predstavnika građana koje imenuje Sabor, a koji će primati novčanu naknadu u iznosu pet posto prosječne neto plaće isplaćene u prethodnoj godini.

Osim toga, izmjenama se, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, želi omogućiti prijam u policiju i onima sa završenom školom u trogodišnjem trajanju.  Uvodi se i naknada za stanovanje policijskim službenicima koji rade 100 kilometara od mjesta prebivališta koji nema riješeno stambeno pitanje. To pravo bi i ostvarivali i službenici koji rade na otocima, a čije je prebivalište na kopnu ili drugom otoku bez obzira na udaljenost. 

Ovim izmjenama uređuje se i visokoškolsko na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije te se omoguće sveučilišni diplomski studij za policijske službenike. 

Preseljenje državljana trećih zemalja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sjednici je Vlada donijela odluku o preseljenju 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite za ovu godinu. Prvu takvu odluku Hrvatska je donijela 2015. kada je preseljeno 152 državljana Sirije. U listopadu 2017. donesena je druga odluka o dodatnih 100 preseljenja. 

- U ovom trenutku su pri kraju sve logističke pripreme za preseljenje sirijskih državljana iz Turske u Hrvatsku - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

U cilju podrške državama članicama, Europska komisija povećala je proračun za preseljenje za navedeno razdoblje na 500 milijuna eura, odnosno na 10.000 eura po preseljenoj osobi iz prioritetne regije. 

40 milijuna za zdravstvo u BiH

Vlada je dodijelila 40 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u BiH kako bi podmirili dugove koje imaju prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. 

- Ova potpora koju dajemo samo je jedan dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan domovine, a sve u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva konstitutivna naroda. Hrvatska se zalaže da ta prava koja proizlaze iz Daytonskog sporazuma iz Ustava BiH budu očuvana - istaknula je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sjednice Vlade u četvrtak kako je 40 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila za pomoć zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, to jest pomoć mostarskoj bolnici kojoj prijeti blokada isporuke lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala.

"To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, pomoć bolnici u Mostaru, koja je u situaciji da joj prijeti blokada isporuke lijekova i potrošnog ugradbenog materijala", objasnio je Kujundžić.

Novčana pomoć od 40 milijuna kuna na godišnjoj razini isplaćivat će se sukcesivno, na mjesec, a strogo će se kontrolirati da se novac uplaćuje za dugove dobavljačima lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala, rekao je Kujundžić.

I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali - ako okrenemo glavu od svog naroda - mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini, odgovorio je ministar na primjedbu da i u hrvatskome zdravstvenom sustavu ima takvih problema, to jest dugova ustanova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. 

Spremnici za odvajanje otpada

Vlada je dala suglasnost Fondu za zaštitu okoliša za nabavu milijun i 230.695 spremnika za odvojeni otpad za 407 jedinica lokalne samouprave. Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz EU fondova će se osigurati 315 milijuna kuna što je 85 posto ukupnog iznosa nabave spremnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti