Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sankcije oko Rusije: Američki ministar obrane traži izuzetke

None Foto: POOL

Američki kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore

- Američke sankcije protiv zemalja koje kupuju rusko naoružanje moraju imaju izuzetke kako neke zemlje ne bi definitivno prigrlile Rusiju - izjavio je u petak američki ministar obrane. 

. Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje te za svoje nezakonito zauzimanje Ukrajine - ocijenio je Jim Mattis u priopćenju. 

- Iako je uvođenje sankcije nužno i zasluženo zbog njihova zlonamjerna ponašanja, važno je dati državnom tajniku mogućnost da odstupi od zakona Caatsa - dodao je on.

Trump-Putin summit in Helsinki NISU DUGO ČEKALI Nakon susreta s Trumpom, Putin se hvali novim oružjem

Američki kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan Caatsa (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act) nameće gospodarske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koja sklapa ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama. 

Zakon je nevoljko proglasio američki predsjednik Donald Trump koji se nada konkretiziranju svojeg izbornog obećanja o približavanju s Rusijom Vladimira Putina

European Trade Commissioner Malmstroem holds a news conference following the United States announcement  to impose tariffs on steel and aluminium from the European Union, in Brussels 'TO BI BILA KATASTROFA' Pripremaju odgovor za SAD uvedu li carine za aute iz EU

Taj zakon i dalje je predmet rasprava zbog bojazni da bi sankcije, posebice protiv azijskih saveznika SAD-a kao što je Indija, mogle ugroziti odnose koje Washington već godinama pokušava ojačati.

Izuzeća od tog zakona dopustila bi da određene zemlje 'grade bliže sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Državama', postupno smanjujući ovisnost o ruskoj vojnoj opremi, rekao je Mattis.

Trump-Putin summit in Helsinki ANKETA Većina Amerikanaca nije za Trumpovu politiku prema Rusiji

Po riječima ministra obrane, pitanje je želi li Washington ojačati 'partnerstva u ključnim regijama ili ih ostaviti bez izbora tako da se okrenu Rusiji'.

Komentari (5)
  • Priznajte da su vas Rusi prevazišlina polju ratovanja i sada samo još možete piz...i

    21. 7. 2018,   12:02
  • Ovi su najjaci. Koliko bi samo sankcija trebalo nametnit njihovoj zemlji. Pa ti se nisu prestali mjesat u tudje zemlje otkad su se nazvali USA.

    21. 7. 2018,   10:39
  • A Turska?To i jeste problem.Ako USA moze proizvesti S-400 ili 500 ili 600 koji ce sigurno doci a jos jeftinije...gde je problem?Ako jedan cekic od 250 grama za F-16 kosta 300 dolara a ne smes drugi koristiti....onda jhe to ludilo bez kraja...

    21. 7. 2018,   12:13