Obavijesti

News

Komentari 75

Šantić: Hrvatska je bila lijena, do oporavka neće doći ni 2015.

Šantić: Hrvatska je bila lijena, do oporavka neće doći  ni 2015.
1

Glavni ekonomist Splitske banke, Zdeslav Šantić, kazao je da Hrvatska još godinama neće izaći iz krize, a vanjski dug bi nam mogao zatvoriti vrata eurozone

VIDEO

Oporavak neće nastupiti ni sljedeće godine ni 2015. Hrvatska ima potencijala, ali bila je dosta lijena u provođenju reformi. Sve ovisi o nama jesmo li spremni na žrtve i tako si osigurati bolju budućnost, kazao je Zdeslav Šantić glavni ekonomist Splitske banke.

U emisiji 'Dnevni red' na 24sata TV-u kazao je da je poznato da je Hrvatska jedno od najpogođenijih gospodarstava u krizi, no stvari će se morati promijeniti.

Nema druge: Treba rezati na rashodima, a ti rezovi su dosta teški

Važno je naglasiti da ako promatramo projekcije evidentno je da je potrebno promijeniti politiku i da će institucije EU to i zahtijevati. Čini mi se da smo iscrpili mogućnosti prihodovne strane proračuna i jedino što nam preostaje je rashodovna strana čije mjere imaju dugotrajniji učinak. Te uštede nisu lake, a rezovi su dosta teški - kazao je Šantić.

Propustili smo priliku: Raste javni dug, sve smo dalje od eurozone

Kazao je i da se nastavlja trend rasta javnog duga koji će prijeći 60 posto BDP-a što će Hrvatskoj smanjiti mogućnost pristupanja eurozoni. 

- Propustili smo ranije priliku da sami, ili uz MMF napravimo rezove, a suradnja s njima donijela bi nam investitore i gospodarski rast - komentirao je mogući dolazak MMF-a sljedeće godine.

Rast od 0,2 posto je tek statistička kategorija

Očekivani rast sljedeće godine od 0,2 posto smatra samo statističkom kategorijom jer neće omogućiti rast standarda građana niti da javni dug postane održiv.

- Deficit od 6,5 posto znači visoki manjak u državnom proračunu. Problem je konstantan pritisak na to da što više i više odvajamo na kamate. Bitno je da uz velik deficit dospijeva i velik dio javnog duga koji moramo refinancirati i po drugačijim uvjetima nego do sada - kazao je ekonomist.

Hrvatska će se s krizom boriti godinama

Šantić smatra da ne postoji jedna definicija izlaska iz krize jer će i u Europi i eurozoni borba s nezaposlenošću trajati godinama. Zbog strukturnih problema Hrvatska će se s krizom boriti godinama.

- Važno je naglasiti da će sljedećih nekoliko godina i dalje ostati izazovne, nezaposlenost će ostati dosta visoka, može se očekivati da će se neto plaće nastaviti stagnirati ili se smanjivati i to će utjecati na smanjenu potrošnju - kazao je Šantić.

>>> Loše nam se piše: Raste javni dug i deficit, ali sporije padamo


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji