Obavijesti

News

Komentari 22

Šaptač Marko: Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

Šaptač Marko: Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka
3

Marko Stanić (59) iz Dragalića 35 godina se bavi pčelarstvom. Upozorava kako je pčelarstvo kod nas palo na najniže grane. Uvozi se med sumnjive kvalitete, a naš izvozi u Njemačku

VIDEO

Ne poduzme li se nešto, uskoro ćemo ostati bez pravog domaćeg meda, a i pčela, dramatičan je apel Marka Stanića (59), pčelara iz Dragalića kraj Nove Gradiške.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

Pčelarstvo je kod nas palo na najniže grane. Na domaćem tržištu sve je više meda sumnjive kvalitete. Ono malo meda što se proizvede izvozi se u Njemačku, a na policama trgovina nudi se med iz uvoza sporne kvalitete.

– Osim kvalitete meda, pčelari su suočeni s problemom osiguranja kvalitetnih satnih osnova. Proizvođači ih prave od svačega, a najmanje od voska, pa se događa da pčele ne žele prihvatiti takve satne osnove i na njima izraditi saće u kojemu bi skladištile med – otkrio nam je Stanić. Dodaje kako su pčele jedini insekt o kojem ovisi ljudski rod i nestane li njih, nestat će i čovječanstvo. Ovih tjedana u tijeku je njihovo rojenje, što im je prirodni nagon da produže vrstu. Pčelari to ne vole, jer teško je kontrolirati pčele u rojenju, i potrebno je stalno biti u pčelinjaku kako bi se uhvatio roj. Nerijetko pčele završavaju na raznim neobičnim mjestima.

– U 35 godina pčelarskog staža uhvatio sam na stotine rojeva, jednog na visini od 10 metara, a najneobičniji je bio u dimnjaku obiteljske kuće u koji se uselio, izradio saće i napunio ga medom – opisuje Marko dok je gledao roj koji je skinuo sa stabla višnje.

– U ovom roju ima više mladih matica, ali će prirodnom selekcijom ostati najbolja. Pčele su najorganiziranija bića, kod njih se zna što tko radi, a svime upravlja matica, koju zovu i kraljica – rekao je Stanić, poručujući da bavljenje pčelarstvom nije lagan posao, traži puno učenja, volje, znanja i financijskog ulaganja s neizvjesnim ishodom.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca