Obavijesti

News

Komentari 4

Sarajevo: Ilegalni migranti su stigli s urednim vizama...

Neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, piše u petak sarajevski "Dnevni avaz"

VIDEO

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, piše u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom "Turkish Airlinesa" iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno kako nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se kako im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu.

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul.

Prerušili se u odbojkaški tim: Migranti htjeli ući u Europu
Prerušili se u odbojkaški tim: Migranti htjeli ući u Europu

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija "Avaz" navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak.

Policija u Istanbulu im upravo zbog toga nije pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Na mrežnim stranicama ministarstva je podatak kako veleposlanstvo u Jordanu ima svega trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

MUP odbacuje optužbe iz Srbije o nasilju nad migrantima
MUP odbacuje optužbe iz Srbije o nasilju nad migrantima

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili ka Hrvatskoj i dalje ka zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova koja je krijumčarila migrante iz Turske. 

„Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom naše diplomate pune svoje džepove“, izjavio je za "Avaz" neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina