Obavijesti

News

Komentari 1

Šarec je prozvao središnju banku: Želite li novu recesiju?

Šarec je  prozvao središnju banku: Želite li novu recesiju?
1

Slovenski premijer Marjan Šarec u utorak je pozvao Banku Slovenije da odustane od restrikcija kojima je banke obvezala da od idućeg mjeseca pooštre uvjete za odobravanje potrošačkih kredita

VIDEO

U javnom pismu koje je objavio njegov ured, Šarec je u neobično oštrom tonu naveo da je odluka monetarnog regulatora, za koju središnja banka tvrdi da je joj je cilj osiguranje financijske stabilnosti u bankovnom sektoru zbog velike ekspanzije takvih kredita u zadnje vrijeme, "premalo promišljena mjera koja bi mogla pogoditi ljude širom Slovenije, posebno mlade obitelji i ljude". 

- Odluka je štetna jer bi mogla u konačnici sniziti javnu potrošnju, pa i nacionalni BDP - upozorio je Šarec.

Poručio je da očekuje da se donese nova blaža mjera koja će voditi računa "o financijskoj stabilnosti, ali i dobrobiti ljudi".

Mladi slovenski zastupnik kolegama rekao da su svinje
Mladi slovenski zastupnik kolegama rekao da su svinje

- Pitam se žele li nadležni u Banci Slovenije novu recesiju i smanjenje životnog standarda - retorički se oštro upitao u svom javnom prozivanju Banke Slovenije Šarec, optuživši vodstvo Banke Slovenije da je možda "izgubilo kontakt s realnošću".

Slovenski premijer, kojega ponekad optužuju zbog populističke retorike, navodi kako zna da je središnja banka nezavisna ustanova, ali da bi od oštrih mjera trebala odustati i donijeti nove, bolje uravnotežene, koje neće štetiti nacionalnom gospodarstvu i ljudima, posebno mladima koji bi od nje mogli imati najviše štete.

Šarec očekuje da će mu predstavnici Banke na sastanku sredinom idućeg mjeseca iznijeti što su učinili na planu ublažavanja restriktivnih mjera.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Vraćaju se crne liste dužnika, ne spašava vas ni GDPR! 01:20

Središnja banka je prije dva tjedna objavila restrikcije za banke pri odobravanju potrošačkih kredita.

Razlog tome je velika ekspanzija i da strožim kriterijima za njihovo odobravanje u bankama želi dokazati gdje su granice zdravog zaduživanja.

Prema restrikcijama koje bi trebale stupiti na snagu od idućeg mjeseca, najveći rok za otplatu potrošačkih kredita iznosio bi 7 godina, odnosno 84 mjeseca.

Grlić Radman: Slovenija će nas podržati za ulazak u Schengen
Grlić Radman: Slovenija će nas podržati za ulazak u Schengen

Osim toga, zaoštrili bi se i kriteriji u pogledu odnosa mjesečnih primanja korisnika kredita i mjesečne servisne rate otplate.

Onima koji su uzeli potrošački kredit nakon odbijanja kreditnog obroka moralo bi od mjesečnog dohotka ostati najmanje 76 posto ako živi sam, a još veći postotak ako ima članove obitelji koje uzdržava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"