Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šarec najavio pojačani nadzor zelene granice zbog migranata

None Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca na čuvanju schengenske granice, a povećat će se i broj vojnika koji im u tome pomažu, no naglasak je na povećanju tehničkih sredstava

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je u ponedjeljak jačanje kontrole zelene granice s Hrvatskom zbog nešto povećanih tokova ilegalnih migracija, osobito prema Italiji, zbog čega su početkom srpnja na granici s tom zemljom uvedene i zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije.

Nakon  razgovora s Emilom Rojcem, načelnikom pogranične općine Ilirska Bistrica, kroz koju protječe jedan dio ilegalnih prijelaza migranata tzv. balkanskom rutom prema Italiji, Šarec je kazao da razumije zabrinutost tamošnjih ljudi zbog povećanja ilegalnih prijelaza, ali da se ti problemi nekad prenapuhuju iz političkih razloga.

Migrants disembark a rescue boat in the port of Lampedusa KAPETAN POD ISTRAGOM Unatoč zabrani, migrante su pustili da se iskrcaju u Italiji

Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca na čuvanju schengenske granice, a povećat će se i broj vojnika koji im u tome pomažu, no naglasak je na povećanju tehničkih sredstava za onemogućavanje ilegalnih migracija, kazao je Šarec, preciziravši da se radi o kontroli granice bespilotnim letjelicama (dronovima), te da je u tijeku javni natječaj za kupnju 40-ak kilometara panelnih ograda.

Šarec je kazao da slovenska policija uspješno suzbija ilegalne migracije, surađujući u tome i s Italijom i sa zemljama na balkanskoj ruti, a da su glavni problem s kojim se Slovenija suočava krijumčari koji organiziraju ilegalne prijelaze i na tome zarađuju velik novac, što je potrebno spriječiti.

FILE PHOTO: The migrant search and rescue ship Sea Watch 3 arrives at the port of Catania U ITALIJI Bez dozvole upolovili su u luku Lampedusa s 50-ak migranata

"Naša je policija uspješna u zaustavljanju ilegalnih migranata i njihovom vraćanju u zemlje odakle su ilegalno ušli u Sloveniju, no ključni problem su oni koji im u tome pomažu i provode ih preko granice. Radi se o organiziranoj kriminalnoj djelatnosti. Ključ za ovaj problem je da ih uhvatimo i 'isključimo iz prometa' ", kazao je nakon razgovora s lokalnim vlastima u Ilirskoj Bistrici Šarec, te dodao da će se u tom slučaju i ilegalni prijelazi bitno smanjiti.

Slovenskog su premijera pratili i ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i načelnica policije Tatjana Bobnar, koji su također novinarima komentirali situaciju na granici i aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija.

Poklukar je kazao da se u zadnje vrijeme zbog povećanog ilegalnog transporta migranata na granici povećava broj policajaca, a uključuje i pripadnike vojske, te da je Slovenija u suzbijanju migracija uspješna iako su one ove godine nešto veće.
Od preko 5000 privedenih migranata u ovoj godini Slovenija ih je više od polovice vratila u Hrvatsku, a uhvatila je i "uspješno procesuirala" oko 130 organizatora ilegalnih prijelaza i njihovih pomagača, kazao je Poklukar.

SUKOB KOD PLITVICA Obračunali se noževima: Jedan migrant još se bori za život...

Među njima je, kako je dodao, većina stranih državljana, ali ima i slovenskih, pri čemu je zarada koju na tome ostvaruju velika.
Po našim informacijama, migrantima za put od Grčke do Italije naplaćuju od 5 do 7 tisuća eura "po glavi", a samo za prijelaz hrvatsko-slovenske granice od sto do 300 eura, kazao je Poklukar.

Kazao je da je ovih dana imao konstruktivan telefonski  razgovor s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem, da Slovenija s Italijom i zemljama na migrantskoj trasi uspješno surađuje te da će sa Salvinijem ponovno govoriti u četiri oka uskoro, na idućem zasjedanju europskih ministara unutarnjih poslova u Helsinkiju. (tob) 

Komentari (4)
  • hehehhe ...kako je ovo smješno...najprije puste i prave se svi Englezi da na sve strane ulaze a onda kao nešto seru..uhvatili ovdje uhvatili ondje...no sve u svemu cilj država i je bio da se imigranti rasprše na sve strane i da se izmiješaju sa nama svima...kako bi se napravio haos među ljudima i zbrka ….jedino tada mogu početi kada dođe do vrha nemogućnosti početi isprobavati svoju moć nad nama...no da bi se radile neke stvari za to treba imati povoda...pa tako i ovo napravi se i radi zbrka među ljudima i narodima kako bi se mogla primjenjivati sila...Zagreb kao i cijela Hrvatska je puna Imigranata i već odavno rade ovdje na crno i žive na crno...nitko nije svjestan koliko ih se već smjestilo i žive među nama...samo kod mene ima sumnjivih lica u zgradi pa rade nerede lupaju vratima razna djeca po cijele noći dolaze i odlaze što se dešava nitko ne vodi računa i nikoga nije briga...sve je to scenarij koji je namjerno napravljen da bi mogli kasnije silu primjenjivati i strašiti ljude..jer jedino tako ljude se može strahom posložiti i njima manipulirati...sami smo si krivi jer smo postali budale na želost...

    10. 7. 2019,   04:13
  • Postat će Hrvatska hot spot ja kad vam kažem.

    9. 7. 2019,   14:33
  • Moramo zaštititi granicu s Balkanom. Riskiramo postati hot spot. Policiju i vojsku i ogradu na granicu.

    9. 7. 2019,   08:25