Obavijesti

News

Komentari 1

Šarec napao oporbu: 'Protiv mene vode lov na vještice'

Šarec napao oporbu: 'Protiv mene vode lov na vještice'
1

Šarec je u parlamentu, u terminu za zastupnička pitanja vladi, odgovarao na optužbe da je svoju nekadašnju poznanicu N.H.  zaposlio u odjelu za međunarodnu suradnju SOVA-e iako nije prošla sigurnosnu provjeru

VIDEO

Slovenski premijer Marjan Šarec optužio je u ponedjeljak oporbu da protiv njega već mjesecima vodi "lov na vještice", tvrdeći da je u obavještajnoj agenciji SOVA njegovom intervencijom zaposlena njegova nekadašnja prijateljica.

Šarec je u parlamentu, u terminu za zastupnička pitanja vladi, odgovarao na optužbe da je svoju nekadašnju poznanicu N.H.  zaposlio u odjelu za međunarodnu suradnju SOVA-e iako nije prošla sigurnosnu provjeru niti  imala dokaz o znanju engleskog jezika, kako se to tražilo za spomenuto radno mjesto.

Šarec je kazao da desna oporba izmišljenom pričom koju su lansirali njoj bliski portali njega i njegovu koaliciju pokušava destabilizirati, ali da u tome neće uspjeti i da će vlada to izdržati.

Po njegovim riječima, sadašnja akcija oporbe u parlamentu protiv njega podsjeća na "lov na vještice", odnosno istrage koje je 50-ih godina u SAD-u protiv  navodnih sovjetskih špijuna i američkih građana osumnjičenih za protuameričku aktivnost vodio republikanski kongresnik Joseph McCarthy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šarec je kazao kako je inspekcijski pregled spomenutog slučaja pokazao da u zapošljavanju u SOVA-i nije bilo nepravilnosti te da je spreman o tome svjedočiti i pred parlamentarnim povjerenstvom za nadzor tajnih službi (KNOVS) koje vodi oporba, ustvrdivši istodobno da je to parlamentarno tijelo napravilo više štete nacionalnoj sigurnosti nego navodna afera sa zapošljavanjem u SOVA-i jer je tu aferu iskoristila Hrvatska u vezi s arbitražom. Slovenska vlada tvrdi da nije odobrila nedopuštene kontakte između slovenske agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca, što je Hrvatska uzela kao povod za izlazak iz arbitraže nakon što su njihovu tajnu komunikaciju objavili mediji. Slovenska oporba pak u nedavno objavljenom izvješću o djelovanju SOVA-e tijekom arbitraže dokazuje da su krivci za izlazak Hrvatske iz arbitraže upravo Simona Drenik i tadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, jer je tijekom arbitraže davao neprimjerene javne izjave o rezultatu arbitražnog postupka.   

Šarec je ustvrdio da je sa svoje strane nakon dolaska na dužnost premijera učinio sve da se stanje u obavještajnoj zajednici stabilizira, jer su njeni zaposlenici u to vrijeme već 11 mjeseci bili u štrajku "što je svjetski unikum", pa je imenovao novog direktora te agencije koji je sredio stvari i da se SOVA od onda bavi djelokrugom svog rada.

S druge strane, desna oporba koju vodi bivši premijer Janez Janša, onemogućila je zakonske izmjene koje je predlagala vlada, a koje bi omogućile veće ovlasti nacionalne obavještajne agencije u borbi protiv terorističkih prijetnji, ustvrdio je braneći se u parlamentu slovenski premijer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS