Obavijesti

News

Komentari 1

Šarec u EU parlamentu nije htio govoriti i zbog Tajanija

Šarec u EU parlamentu nije htio govoriti i zbog Tajanija
1

Dva su premijera europskih država nedavno nastupila u Europskom parlamentu gotovo pred praznom dvoranom, naveo je Šarec, te dodao da bi ga, da se je i njemu nešto slično dogodilo, onda kritizirali i ismijavali

VIDEO

Slovenski premijer Marjan Šarec dopunio je u ponedjeljak listu mogućih razloga zašto je odbio poziv da govori u Europskom parlamentu, što je izazvalo brojne kritike, osobito slovenskih europarlamentaraca koji smatraju da je "propustio priliku" predstaviti poglede svoje zemlje na pitanja o kojima ovisi budućnost EU-a, navevši uz ostalo i to da je poziv potpisao predsjednik EP-a Antonio Tajani.

Kritike na račun premijera u ponedjeljak, na otvaranju parlamentarnog zasjedanja, predsjedniku vlade ponovila je zastupnica demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak.

Premijerov govor u Europskom parlamentu, pred europski summit koji će se na temu europske budućnosti održati u Rumunjskoj kroz dva mjeseca, mogao je biti od izuzetne važnosti i šteta je da on nije iskoristio tu mogućnost da predstavi slovensku viziju buduće Europe, kazala je u terminu za zastupnička pitanja bivša predsjednica te stranke, koja je vodeća i na njenoj ovogodišnjoj kandidacijskoj listi za europske izbore.

Šarec je, međutim, njen nastup shvatio kao provokaciju pred europske izbore na kojima njegova stranka nastupa po prvi put te ponovio da nije želio govoriti u Europskom parlamentu kako se taj nastup ne bi doživio kao predizborni, u korist njegove Liste Marjana Šareca (LMŠ).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Štoviše, Šarec je irononično dodao kako u interpretacije slovenskih eurozastupnika da su njihove kritike na njegov račun motivirane nacionalnim interesom baš i ne vjeruje.

"Već cijeli tjedan dana pratim rasprave u kojima me kritiziraju naši eurozastupnici i kandidati za novi sastav Europskog parlamenta. U njihovu dobronamjernost vjerujem baš onoliko koliko sam uvjeren da je Zemlja plosnata", kazao je Šarec.

Dodao je kako je poziv da nastupi u Europskom parlamentu još lani najprije dobio bivši premijer Miro Cerar, ali mu je na jesen prestao mandat pa nije mogao nastupiti u Strasbourgu, nakon čega je interes pokazala nova vlada, ali se Šarec nije složio s terminom u kojemu se mogao obratiti europarlamentarcima kojima uskoro završava petogodišnji mandat.

Dva su premijera europskih država nedavno nastupila u Europskom parlamentu gotovo pred praznom dvoranom, naveo je Šarec, te dodao da bi ga, da se je i njemu nešto slično dogodilo, onda kritizirali i ismijavali isti oni koji ga sada kritiziraju  da nije iskoristio europsku govornicu.

Uz to, Šarec je kao dodatan mogući razlog zašto se pozivu Europskog parlamenta nije odazvao naveo da je poziv potpisao Antonio Tajani, predsjednik Europarlamenta, ali i talijanski političar koji je kritiziran u Sloveniji i Hrvatskoj zbog njegovih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", koje su doživljene kao uvreda i izražavanje mogućih teritorijalnih pretenzija od vodećeg čovjeka jedne od glavnih europskih institucija.

Drago mi je kad sada vidim da su se u napadima na mene i branjenju predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija povezali svi slovenski eurozastupnici i kandidati na europskim izborima", sarkastično je u slovenskom parlamentu replicirao Šarec.

Dodao je da je Tajaniju, prošlog tjedna na europskom summitu u Bruxellesu, otvoreno kazao da je njegova izjava u Bazovici kod Trsta o talijanskoj Istri i Dalmaciji bila "nož u srce", dodavši da ga "nije sram" što je poziv za govor u Europskom parlamentu onda odbio, osobito, kako je dodao, nakon spornih nedavnih Tajanijevih izjava o fašističkom vođi Benitu Mussoliniju kao nekome tko je za Italiju učinio i "nešto dobro", jer je gradio ceste, mostove i željezničke pruge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović