Obavijesti

News

Komentari 99

Saša Antić: Treba zabraniti da puštaju 'Čavoglave' na radiju...

Saša Antić: Treba zabraniti da puštaju 'Čavoglave' na radiju...
1

Saša Antić, član splitskog TBF-a rekao je da ne zna bi li Marko Perković Thompson bio popularan kao danas da se ne bavi 'povijesnim temama' te tvrdi da bi ju trebalo zabraniti na radijima

VIDEO

'Čavoglave' bih usporedio s pjesmom 'Sivi sokole'. Radi se samo o drugačijem ideologemu, ali ljudima koji danas pjevaju 'Čavoglave' još uvijek u glavi zvoni 'Sivi sokole', rekao je u četvrtak dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk. 

POGLEDAJTE VIDEO:

'Čavoglave treba zabraniti': Mladen Tarbuk, Mojca Piškor, Saša Antić i Mile Kekin na tribini 'Gazba mržnje' raspravljaju o tome kako glazba uvodi razdor među ljude Reporter: Denis Gaščić

Objavljuje 24sata Politiko u Četvrtak, 21. veljače 2019.

Glazba mržnje bila je tema šeste tribine iz ciklusa "Zašto se mrzimo?" u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokausta, koje održavaju pod medijskim pokroviteljstvom 24sata i tjednika Express. O tome kako nastaje glazba mržnje te tko je izvodi, uz Tarbuka su govorili i dr. sc. Mojca Piškor, etnomuzikologinja te glazbenici Saša Antić i Mile Kekin. Tribinu je moderirao glazbeni kritičar i novinar Dubravko Jagatić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- O pjesmi ne govori puno samo glazbena podloga, već i tekst - objasnila je Piškor. Istaknula je kako nije bitno govoriti samo o utjecaju neke pjesme, nego i o posljedicama koje on ostavlja. 

Tarbuk je pojasnio kako ni 'Čavoglave' ni 'Sivi sokole' nisu nastale na temelju slavenske tradicije, već ritma albanskih gerilskih trupa iz 16. stoljeća, s ciljem da slušatelje navede na borbu. 

Saša Antić, član splitskog TBF-a rekao je da ne zna bi li Marko Perković Thompson bio popularan kao danas da se ne bavi 'povijesnim temama' . 

- Dok se bavio drugačijom vrstom glazbe, nije bio ovoliko popularan - rekao je Antić. Moderator je paneliste pitao što misle o Thompsonovoj pjesmi 'Čavoglave' koja počinje s pozdravom 'za dom spremni'. 

- NDH je bila fašistička tvorevina, monarhija s rasnim zakonima. Možda bi je svatko mogao doma puštati, ali bi na radiju Čavoglave trebala biti zabranjena pjesma - smatra frontman TBF-a. 

Kekin je ispričao kako se začudio što je njegova pjesma 'Ja nisam vaš' dobila toliki odjek. 

- Samo sam rekao da sam antifašist, pa mislio sam da smo se odavno dogovorili da smo antifašisti. Još malo će se ljudi čuditi kad kažeš da si homo sapisens - zaključio je Kekin. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje