Obavijesti

News

Komentari 160

Ostaje li Brkić bez diplome? Odluku će mu poslati poštom

Brkićev odvjetnik Ivo Farčić je kratko izjavio zašto smatra da istaknutom HDZ-ovcu ne bi trebalo oduzeti diplomu, iako niti on ne dvoji da je veći dio rada prepisan...

VIDEO

Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić izašao je sastanka Stručnog vijeća koje odlučuje o diplomi Milijana Brkića. Kaže da mu nisu dopustili ostanak i da će odluku hoće li Brkiću oduzeti diplomu ili ne, dobiti pisanim putem. Farčić je kratko izjavio zašto smatra da Brkiću ne bi trebalo oduzeti diplomu iako niti on ne dvoji da je veći dio rada prepisan. Farčić se poziva na pravnu proceduru, smatra da je ona nelegalna.

- Djelo koje se stavlja na teret Brkiću je učinjeno prije nego je to pitanje uređeno pravilnikom - kaže Farčić.

Procedura ponovnog raspravljanja o oduzimanju diplome, zbog navodnog plagijata, Milijanu Brkiću dolazi u najgorem trenutku. Izložen je udaru javnosti zbog pozajmice novca za stranku od PPD-a, rezolutnom odbijanju Andreja Plenkovića da pristane na promjene statuta HDZ-a, a postao je, očito, i metom napada Karamarkovih ljudi. Čini se da mu ni Plenković nije sklon.

- U tom postupku nalazim toliko neprava, nema drugog razloga za kršenje tolikog prava u policiji, a da to nije politički uvjetovano. Sutkinja nije utvrdila da je 70 posto rada prepisano - kazao nam je odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić. 

Stručno vijeće Visoke policijske škole sazvalo je za danas sjednicu Povjerenstva za pokretanje postupka oduzimanja stručnog naziva stručni specijalist kriminalistike Milijanu Brkiću.

Podsjetimo, Brkiću je zvanje diplomiranog kriminalista prvi put oduzeto u ožujku 2014. godine. Ukupno je bio jedan od 19 osoba za koje su MUP i Visoka policijska škola utvrdili da su u znatnom dijelu ili u cijelosti plagirali diplomske, završne i specijalističke radove. U postupku provjere revizija je utvrdila da je većina rada prepisana. Mediji su tada objavili i isječke iz oba rada u kojem su rečenične konstrukcije jednake, a čak su i pogreške na istim mjestima. No Milijan Brkić se žalio Upravnom sudu, koji mu je vratio diplomu u srpnju prošle godine. Sutkinja Tamara Bogdanić je utvrdila pogrešku u proceduri, odnosno diplomu je poništio dekan, a ne stručno vijeće. Nije ulazila u sadržaj, ali je jasno poručila da je iz dostavljenih dokumenata vidljivo da je 70 posto rada prepisano.

Visoka policijska škola se žalila, ali su izgubili i na Visokom upravnom sudu.

- S obzirom na činjenicu da je tužitelj 70 posto diplomskog rada prepisao, ispunjeni su uvjeti da Visoka policijska škola ponovno pokrene postupak sukladno procesnim pravilima koja su sad na snazi – odgovorili su nam iz MUP-a u veljači, a o sudbini tog predmeta danas će biti izrečen pravorijek.

Visoka policijska škola upitala je istog mjeseca Ministarstvo znanosti kako treba postupati sa studentima koji su plagirali radove, a MZOS je odgovorio da svakoj osobi “za koju se ustanovi da je plagirala... mora oduzeti nepropisno stečeni akademski ili stručni naziv, odnosno akademski stupanj”. Brkićev odvjetnik Ivo Farčić temeljem te prepiske smatra da će odluka o Brkiću biti donesena pod političkim pritiskom. “S obzirom na dosadašnje iskustvo koje nas uči da količina političkog utjecaja u ovom postupku nužno dovodi do reduciranja prava stranaka, kao i činjenicu da je sud već jednom upozorio na gruba kršenja prava od strane Visoke policijske škole, smatramo da nam je dužnost iznijeti ovim putem činjenice koje se zaobilaze i koje će vjerojatno biti od značaja kod utvrđivanje pojedinačnog doprinosa donošenju krive odluke”, misli Farčić. Plagijati su u europskoj praksi krimen koji političari ne mogu preživjeti. U Hrvatskoj nije tako. SDP je žestoko napadao Brkića zbog plagijata, ali su mirne duše digli ruku za reizbor ustavne sutkinje koja je počinila istu stvar.     

Karamarkov udar na Vasu

Iako Brkić nije mogao pozajmiti novac bez Karamarka, prozvan je kao jedini krivac. Plenković smatra da je pozajmica od PPD-a bila politička pogreška zbog koje treba odgovarati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke