Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sastali se Orešković i Orban: 'Što prije uspostaviti vlakove'

None Foto: Reuters/PIXSELL

Orešković je otvorio pitanje zatvaranja željezničkog prometa prema Mađarskoj. Prema riječima Viktora Orbana radi se o tehničkom razlogu, jer se odluka o tome automatski produžuje...

Na marginama sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, održan je bilateralni susret premijera Tihomira Oreškovića i mađarskog kolege Viktora Orbana.

Orešković je otvorio pitanje zatvaranja željezničkog prometa prema Mađarskoj. Prema riječima Viktora Orbana radi se o tehničkom razlogu, jer se odluka o tome automatski produžuje svakih 30 dana. Dogovoreno je da se na razini ministara unutarnjih poslova što žurnije predloži rješenje kojim bi se ponovno uspostavio željeznički promet između Hrvatske i Mađarske. 

Odmah po završetku bilateralnog sastanka, kontaktirali su ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske, s ciljem utvrđivanja mjera koje je potrebno zajednički poduzeti kako bi se u najkraćem mogućem roku ukinule mjere koje su na snazi. Navedeno suglasje premijera dviju država o tome da se radi o tehničkom pitanju, ministri unutarnjih poslova trebaju operacionalizirati i na terenu postići konkretan dogovor i napredak. 

Predsjednici vlada otvorili su i pitanja mogućnosti gospodarske suradnje za koju postoji obostrani interes, a posljednjih godina ta je suradnja bila zanemarena.

Osim bilateralnog susreta s mađarskim premijerom, u kasnim poslijepodnevnim satima, u očekivanju nastavka  i donošenja zaključaka summita, održan je bilateralni susret hrvatskog i slovenskog predsjednika vlade. Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, pred nastavak sastanka Europskog vijeća, ponovio je kako će učiniti sve da se zaštite hrvatski nacionalni interesi. 
 

Komentari (44)
  • Viktor Orban postao je lider onoga dijela Europe koji nezadovoljan mlohavom i impotentnom politikom koja se vodi prema migrantima,nakaradnom i pljačkaškom politikom bankarskih lobija i općenito politikom koja dopušta i radi na globalizaciji sustava koji u konačnici želi dokinuti i ovo malo sloboda i privatnosti koji su ostali malom čovjeku. Volio bih da je Orban moj predsjednik!

    19. 2. 2016,   20:33
  • samo naprijed, potrebno se sta vise okretat madarskoj i poljskoj koji se pomalo ograduju od robovlasnickih "mirotvoraca" sa zapada te rusima (nisam nikad mislia da cu to rec, ali rusi su nekoliko klasa iznad zapada sta se tice covjecnosti i postenja)... sta dalje od robovlasnika sa zapada, j_bo ja ko zna kakav standard i kvalitetu zivota kad gubi glavu radi toga

    19. 2. 2016,   21:23
  • Hrvatska je bila zapad za Mađarsku i tako je trebalo i dalje biti, da nije HDZ sve uništio. Sada smo u poziciji da moramo kod Mađara pognute glave dolaziti po ono što smo im predali za jeftine škude. Srašna istina.

    19. 2. 2016,   21:55