Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sastanak Limske skupine: Traži se mirno rješenje krize

None Foto: LUISA GONZALEZ

Na sastanku Limske skupine američki potpredsjednik Mike Pence poručio je da su Sjedinjene Države sto posto uz privremenog predsjednika Juana Guaida. Europska unija traži da se spriječi vojna intervencija

Limska skupina, čije članice uglavnom nisu sklone predsjedniku Nicolasu Maduru, počela je u ponedjeljak u Bogoti važan sastanak radi pronalaženja rješenja za venezuelsku krizu, na kojemu sudjeluju oporbeni čelnik Juan Guaido i američki potpredsjednik Mike Pence.

Pence je Guaidou, koji se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, poručio da su Sjedinjene Države uz njega, i da može računati na punu potporu predsjednika Donalda Trumpa.

Trump speaks about the crisis in Venezuela during a visit to Miami ŽELI DA STANU UZ GUAIDOA Trump Madurovim vojnicima: 'Nećete se imati kamo skloniti'

- Za vas predsjedniče Guaido, vrlo jednostavna poruka predsjednika Trumpa: s vama smo 100 posto - rekao je Mike Pence.

On je također istaknuo da je nasilje koje je buknulo tijekom vikenda za vrijeme pokušaja dostave hrane i lijekova Venezueli učvrstilo odluku SAD-a da podupre Guaidoa.

Washington će biti uz njega sve dok sloboda ne bude obnovljena u Venezueli, rekao je Pence na sastanku Limske skupine.

- U Limskoj skupini borimo se za mirno rješenje - rekao je zamjenik peruanskog ministra vanjskih poslova Hugo de Zela na početku sastanka.

KRVOPROLIĆE U VENEZUELI Vojska odana Maduru blokirala konvoj pomoći: Četvero mrtvih

- Više puta smo isticali našu opredijeljenost za demokratsku tranziciju i za uspostavu ustavnog poretka u Venezueli - dodao je kolumbijski ministar vanjskih poslova i domaćin susreta Carlos Holmes Trujillo.

- Došlo je vrijeme da donesemo i druge mjere radi izolacije režima; jasnije mjere kojima će se pojačati pritisak i spremni smo odlučnije djelovati na političkom i na financijskom planu - rekao je Hugo de Zela.

Iz Bruxellesa je Europska unija pozvala da se 'spriječi vojna intervencija' u Venezueli i rekla da je u kontaktu sa svim stranama koje sudjeluju u krizi.

Opposition supporters unload humanitarian aid from a truck that was sent on fire in Cucuta MICHELLE BACHELET Povjerenica za ljudska prava je osudila napade u Venezueli

- Treba spriječiti vojnu intervenciju - rekla je glasnogovornica visoke europske predstavnice za vanjsku politiku Federice Mogherini na dnevnoj tiskovnoj konferenciji Europske komisije.

EU traži 'mirno i demokratsko rješenje u Venezueli (...) koje isključuje bilo kakvu primjenu sile' i u tom smislu djeluje u međunarodnoj kontaktnoj skupini, dodala je Maja Kocjančič.

 

Komentari (1)
  • Mike Pence je jos bio mlad kad su Ameri napustili Vietnam, nadam se da se ostali jos sjecaju i ne zapocnu istu glupost.

    25. 2. 2019,   20:08