Obavijesti

News

Komentari 3

'Sastanak s veledrogerijama o dugovima bit će u ponedjeljak'

'Sastanak s veledrogerijama o dugovima bit će u ponedjeljak'
1

Predstavnik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Jasminko Herceg rekao je Hini da veledrogerije očekuju podmirenje berem dijela duga, koji u nekim bolnicama premašuje i tisuću dana

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako će, kao i dosad, unutar Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ( HZZO) naći sredstava za otplatu dijela duga veledrogerijama, sa čijim će se predstavnicima sastati u ponedjeljak.

"S veledrogerijama imamo sastanak u ponedjeljak, sa županima u srijedu, a razgovarao sam s premijerom i ministrom financija. Dospjeli dug prema veledrogerijama iznosi 2,1 milijarde kuna, različito po pojedinim bolnicama. U ovom trenutku ćemo sigurno, kao i do sada, unutar HZZO-a iznaći određena sredstva kako bismo otplatili dio duga a, naravno, ako u rebalansu bude prostora i tu ćemo otplatiti dio duga", rekao je Kujundžić novinarima nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo.

"Pritisci veledrogerija su s jedne strane za razumjeti, one traže veliki novac, ali s druge strane nema ugroze u njihovom poslovanju. Oni oko 75 posto svojih prodanih proizvoda naplate unutar 60 dana i manje, a HZZO im skupe lijekove isplati unutar 40 dana", istaknuo je Kujundžić.

Bolnici u Kninu blokiran račun, godinama nisu plaćali lijekove
Bolnici u Kninu blokiran račun, godinama nisu plaćali lijekove

Kaže kako se u Vladi razmatra i eventualna otplata cjelokupnog duga, ali u tom slučaju će hrvatsko tržište lijekova drugačije izgledati. 

"Tržište lijekova će se trebati svakako mijenjati. S jedne strane nije normalno da se duguje 300, 500 ili 900 dana, a s druge strane postoji prostor za drugačije cijene lijekova, o tome ćemo razgovarati", kazao je ministar. 

Predstavnik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg rekao je Hini da veledrogerije očekuju podmirenje berem dijela duga, koji u nekim bolnicama premašuje i tisuću dana. 

Također ističe kako veledrogerije ne mogu utjecati na cijene lijekova, jer ih određuje HZZO u dogovoru s proizvođačima lijekova.

Medika je zbog dugova koji premašuju godinu dana tužila više od 20 bolnica i zatražila ovrhu, a zasad je ovršena samo kninska bolnica.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a