Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada neće mijenjati ZOR niti će otpuštati javne službenike

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL 7

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako se nada da će građani njihovim mjerama, ali i proračunom, biti zadovoljni te da će im omogućiti sigurniji život u Hrvatskoj

Nakon višemjesečnih pokušaja da sjednu s premijerom Zoranom Milanovićem, čelnici pet sindikalnih središnjica danas su zadovoljno odahnuli. Nakon jednoipolsatnog sastanka dogovorili su sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća za petak, na kojoj će se raspravljati o Vladinim smjernicama za ovogodišnji proračun.

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako se nada da će građani njihovim mjerama, ali i proračunom, biti zadovoljni te da će im omogućiti sigurniji život u Hrvatskoj. Pritom je naglasio kako neće biti otpuštanja u javnim poduzećima već će se zaposlenima samo ukinuti prekovremeni sati.

Mrsić je istaknuo kako će vrlo brzo ići uredba, možda veće sutra, kojom se se regulirati uplata doprinosa, Naime, po novom tvrtka neće moći uplatiti plaću ako nije podmirila uplatu doprinosa za prethodni mjesec. Upozorio je na problem neisplate doprinosa zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna. 

- Premijer Milanović kategorički nam je rekao da nema razloga za izmjenu Zakona o radu, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, o čemu ćemo nastaviti pregovore. To je bio kamen spoticanja i s HDZ-ovom Vladom - rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je da se prosvjedi, koji su poplaviti Hrvatsku, više neće događati jer je dogovoreno učestalo kontaktiranje resornih ministarstva i njihovih predstavnika. Nadalje, Matijašević je zadovoljan što će se premijer Milanović sastati i sa sindikatima koji djeluju u brodogradnji.

- Nadamo se da ćemo saznati u kojoj su fazi pregovori s ponuđačima i koji su uvjeti dogovoreni s Bruxellesom što je dogovoreno ako privatizacija ne uspije - rekao je Matijašević i dodao kako će sindikati učiniti sve da sačuvaju brodogradnju.

Sindikati žele suradnju s Vladom i po pitanju rješavanja nelikvidnosti. Istaknuli su da treba što prije eliminirati 20.000 tvrtki koje nemaju niti jednog zaposlenog.

Komentari (53)
  • Ne,ni slučajno nemojte otpuštat u javnom sektoru...smanjite prekovremene za 1% i ukinite desetinu 13 plaće.A minimalce u "konzumima" i sličnim gadostima,svakako ohrabrujte i nagrađujte njihove poslodavce jer su,eto humani pa u teškoj situaciji ipak isplaćuju plaće...i to na vrijeme.Nemojte predlagati minimalce u državnoj upravi jer se ta financira iz državne kase,pa to sve nema smisla...

    1. 2. 2012,   18:45
  • Sever je u mjesecu svibnju 2010 pozvao sve sindikate da zaštite zaposlene u državnoj upravi zbog: ...najava o ukidanju božićnica, regresa i darova za djecu zaposlenima u državnim i javnim službama ... i od tada za mene izgubio sve kredite. Nije dostojan niti minute moje pažnje - ja sam samo običan radnik kod poslodavca privatnika i vrlo dobro znam koliko je muke potrebno da si zaradimo za plaću ?

    1. 2. 2012,   19:02
  • največi uspjeh sindikata je skuhat grah u maksimiru!!!!

    1. 2. 2012,   21:02