Obavijesti

News

Komentari 274

Sastanak su napustili nakon 10 min: 'Imamo plan i za studeni'

Sastanak su napustili nakon 10 min: 'Imamo plan i za studeni'
1

U utorak škole neće biti u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u srijedu će se štrajku priključiti i fakulteti. Sindikati već imaju plan štrajka za cijeli studeni

VIDEO

Nakon predstavnika Sindikata u državnim službama, u Ministarstvo rada na pregovore s Vladom stigli su i Sindikati javnih službi. Među njima, dakako, i obrazovni sindikati koji su sastanak napustili nakon samo 10 minuta. Nastavljaju štrajk u školama sve dok Vlada ne ispuni njihov zahtjev za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto što Vlada odbija, a u tome i dalje imaju potporu Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:39

Tako sutra škole neće biti u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u srijedu je štrajk na fakultetima. Na sastanak su se odazvali kako bi ugovorili dodatan sastanak oko pitanja koeficijenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo postavili pitanje predstavnicima Vlade da li ima određeni termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku za rješavanje njihovih zahtjeva (povećanje koeficijenta, op.a), dobili smo odgovor da Vlada ne zna. Pregovori o osnovici ne rješavaju problem zaostajanja plaća u obrazovanju nego svih službi i mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati - istaknuli su Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sanja Šprem iz Sindikata učitelja.

Jedinstven stav svih zaposlenih u srednjim školama, istaknuo je Mihalinec, je da nema pregovora o osnovici plaće dok ne riješimo zaostajanje plaća.

- Ovo je suluda zemlja u kojoj umjesto da Vlada pregovara sa sindikatima koji su u štrajku o njihovim zahtjevima, ona pregovore radi s koalicijskim partnerom, s time da si HNS uzima ovlasti i pravo da u naše ime pregovara. Mi nismo njih ovlastili da pregovaraju u naše ime i molimo ih da se maknu iz toga - rekao je Mihalinec.

Pregovori oko povećanja osnovice plaće, naglasila je Šprem, nije rješavanje njihovih problema i zahtjeva.

- Ovime se samo produbljuje sukob. Štrajk je u rukama svih zaposlenika u sustavu obrazovanja i vjerujem da će se svakodnevna njihova borba nastaviti i dalje. Zahtjevi nisu usvojeni i štrajk će trajati tako dugo dok ih Vlada ne usvoji  - istaknula je dodavši kako su već napravili plan štrajka do kraja idućeg mjeseca.

'Lošiji' učitelji neće dobiti veću plaću? 'Ne rade svi jednako...'
'Lošiji' učitelji neće dobiti veću plaću? 'Ne rade svi jednako...'

- Odaziv i dalje očekujemo visok, svaki dan dobivamo podršku. Štrajk ne jenjava, samo raste - poručila je.

Naglasila je kako su za potrese u Vladi odgovorni oni koji sjede u njoj, a ne Sindikati i prosvjetni radnici.

- Vlada snosi odgovornost i za ovaj štrajk i za sve potrese unutar Vlade - poručila je Šprem.

Vrdoljak prijeti Vladi: Riješite štrajk ili ništa od proračuna
Vrdoljak prijeti Vladi: Riješite štrajk ili ništa od proračuna

Nakon nekih medijskih napisa kako je prosječna plaća učitelja oko 7200 kuna, pozivajući se na podatke Ministarstva obrazovanja, sindikalni čelnici su to demantirali.

- Početnik sa stručnim ispitom, samac u Zagrebu, ima neto plaću 5990 kuna. To je bila plaća za rujan. Onaj s 20 godina staža ima 6488 kuna, a onu prosječnu brojku dostiže tek onaj nastavnik pred mirovinom, njegov neto je 7217 kuna - istaknuo je Mihalinec pozvavši Ministarstvo obrazovanja da prestane lagati i obmanjivati.

Premijerova ponuda za povećanje osnovice plaće za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima Sindikatu zdravstva i socijalne skrbi je premala. 

- Naš zahtjev je veći od onoga što nudi premijer. Mi tražimo 18,3 posto, koliko je rasla plaća u privatnom sektoru - istaknuo je Stjepan Topolnjak uoči sastanka dodavši kako oni sada neće tražiti povećanje koeficijenta jer u skladu s njihovim Kolektivnim ugovorom to ne mogu sada tražiti. 

- Ali hoćemo ostala materijalna prava koja možemo tražiti iz Temeljnog kolektivnog ugovora, a tu su jubilarne nagrade, dar za djecu, regres, božićnica - istaknuo je. 

S time se slaže i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, istaknula je Anica Prašnjak. 

- Mi ćemo čuti Vladinu ponudu, iznijeti svoju pa ćemo vidjeti - rekla je. 

Željko Stipić poručio je kako će se Sindikat Preporod prikloniti zahtjevu svih sindikata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 274
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag