Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sasuli paljbu na vladu: Grozan video podsjeća na deportaciju

None Foto: HANNAH MCKAY

Video koji traje 43 sekunde objašnjava da će europskim građanima koji žive ili se žele nastaniti u Ujedinjenim Kraljevstvu od 2021. britanske vlasti provjeriti identitet, mjesto boravka i sudsku kartoteku.

Video koji je objavilo britansko ministarstvo unutrašnjih poslova o procesu registriranja europskih građana koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, izazvao je u petak oštre kritike zbog sadržaja video i lošeg timinga u vrijeme blagdana Božića i Nove godine.

Taj video koji traje 43 sekunde je u četvrtak objavljen na Twitteru i u njemu se objašnjava da će europskim građanima koji žive ili se žele nastaniti u Ujedinjenim Kraljevstvu od 2021. britanske vlasti provjeriti identitet, mjesto boravka i sudsku kartoteku. Oni koji nemaju dozvolu boravka morat će platiti 65 funta ili 72 eura. Ta procedura će biti pokrenuta 30. ožujka 2019., dan nakon Brexita i trajat će do 30. lipnja 2021.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebao zahvaliti svim Europljanima koji se brinu za bolesne, starije osobe i invalide u sklopu britanskog sustava zdravstvene zaštite, umjesto da se obraća prijetećim tonom", reagirao je u petak na Twitteru laburistički zastupnik Jonathan Ashworth.

Brexit THERESA MAY: 'Glasovanje o sporazumu o Brexitu bit će tijekom siječnja'

"Držimo da taj podsjetnik na Božić da je potrebno podnijeti molbu da bi ostali u zemlji u kojoj žive, nije imao dobar prijem diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Loš timing", reagirala je udruga the3Million, koja brani interese Europljana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Građani EU su ovdje dobrodošli, nije normalno da moraju platiti da bi ostali", rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan. "Vlada bi trebala odustati od tih neopravdanih troškova".

A still image from video footage shows Britain's Prime Minister Theresa May speak about Brexit, in the House of Commons, in central London JEREMY HUNT: Verzija Mayinog plana za brexit mogla bi proći u parlamentu

Glavni urednik časopisa The Spectator, Fraser Nelson je izrazio žaljenje zbog groznog videa i nespretnog tona koji podsjeća na deportaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je naglasilo da je bitno da građani EU i članovi njihovih obitelji znaju što im je činiti kada procedura stupi na snagu u ožujku 2019.

"Građani EU daju važan doprinos našem gospodarstvu i našem društvu i mi želimo da oni ostanu", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Komentari (5)
  • Nema ništa loše u provjerama za one koji su pravno čisti i pošteni gradjani. Sve države EU, Njemačka i Francuska naročito trebale bi učiniti isto.

    29. 12. 2018,   09:53
  • UK ce provjeriti tko zivi u UK? koji nevjerojatni fasizam/rasizam/nacizam/homofobija/transfobija/islamofobija/eurofobija !

    28. 12. 2018,   22:26
  • sasvim ok

    29. 12. 2018,   10:07