Obavijesti

News

Komentari 39

'To je prvi čavao koji žele zabiti u lijes narodnih referenduma...'

'To je prvi čavao koji žele zabiti u lijes narodnih referenduma...'
5

Udruga 'U ime obitelji' tvrdi da se novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma želi spriječiti građane da doniraju referendumske inicijative, jer ih se izjednačava sa strankama

VIDEO

Sabor bi danas trebao u prvom čitanju raspraviti prijedlog novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Udruga 'U ime obitelji' ispred Sabora je upozorila da Vlada ovaj zakon koristi kao oružje za onemogućavanje građanskih referendumskih inicijativa. 

PRATITE UŽIVO

U ime obitelji: Novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i referenduma koristi se kao oružje za onemogućavanje narodnih inicijativa Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, January 30, 2019

- Zakon je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes narodnih referenduma, nakon što su pokušali opstruirati građansku inicijativu narod odlučuje - poručio je Ivan Munjin član upravnog odbora udruge.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upozorio je da se zakonom želi spriječiti građane da doniraju referendumske inicijative, koje nastaju ad hoc, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje imaju resurse, funkcioniraju 365 dana u godini i mjesečno dobivaju 35.000 kuna po zastupniku iz proračuna.

Zakon propisuje da građani za svaku donaciju trebaju potpisati izjave, a za veće od 5000 kuna i ugovor kako bi se donacija mogla koristi dok se pred organizatore nakon prikupljanja potpisa stavlja rok od osam dana da dostave četiri različita izvješća i to financijska, o donacijama, troškovima te iznose i popuste za medijsko oglašavanje.  

Zagreb: Udruga U ime obitelji na Trgu svetog Marga obratila se medijima

- Zakona koji Vlada predstavlja kao nešto kvalitetno zapravo je prepisani SDP-ovog zakon protiv kojem su se protivili prije tri godine i glasali protiv njega - poručio je Munjin.  

Najproblematičnija odredba zakona za udrugu je što se građane za male donacije od 10 do 100 kuna obvezuje da moraju potpisati i dostaviti izjavu organizatorima referendumskih inicijativa da nemaju dugovanja prema državi ili prema radnicima, ako je riječ o tvrtkama.

Upozoravaju da će takvu izjavu vjerojatno morati ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati inicijativi, a ako to ne učini građanska inicijativa  neće moći koristiti donaciju već će je morati uplatiti u državni proračun.

Navode da je Državno izborno povjerenstvo 2015. godine ,kada je SDP predstavio zakon, upozorilo da se na referendumske inicijative i političke stranke ne mogu primjenjivati iste odredbe o financiranju te da se financiranje referendumskih inicijativa treba urediti što je moguće jednostavnije, jer građani nemaju infrastrukturu kao političke strane.

Udruga u ime obitelji pozvala je zastupnike da odbace HDZ-SDP prijedlog kojima se građane želi spriječiti da financiraju referendumske inicijative. Predlažu da se financiranje referenduma uredi Zakonom o referendumu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina