Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sat sudnjeg dana': Još samo tri minute do propasti svijeta

None Foto: DPA/PIXSELL 2

Znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je situacija bila jedino gora tijekom Hladnog rata. U opasnosti i je i društvo i okoliš u kojemu obitava...

Preostale su samo tri minute do propasti svijeta. Predviđa to “Sat sudnjeg dana”, simbolično odbrojavanje do kraja svijeta kojim znanstvenici upozoravaju na opasnosti u društvu i okolišu.

Svake godine znanstvenici rade procjenu koliko se svijet približio svojoj propasti. Ovoga puta kazaljka se nije približila “ponoći”, no nije se ni odmaknula iz opasne zone. Ostala je na tri minute do ponoći, a to je i dalje druga najteža procjena dosad.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ako ne promijenimo način na koji razmišljamo, čovječanstvo će biti u ozbiljnoj opasnosti. Svijet mora poduzeti akcije da smanji prijetnje. No samo ako ih pošteno priznamo i ozbiljno se uhvatimo u koštac sa svjetskim problemima - kaže Lawrence Krauss, predsjednik udruženja Bulletin of Atomic Scientists.

Znanstvenici povezani s projektom Manhattan, koji je iznjedrio atomsku bombu, osnovali su 1945. neprofitno društvo koje upozorava na upotrebu atomskog oružja. Dvije godine poslije uveli su i simbolično odbrojavanje do propasti svijeta. Koliko će se pomaknuti kazaljke na tom “Satu sudnjeg dana” određuje odbor direktora te neprofitne znanstvene organizacije u kojoj djeluju stručnjaci za okoliš i klimu te 18 Nobelovih laureata. Ove godine nije došlo do novog pomicanja prema apokalipsi samo zbog pariškog dogovora o smanjivanju klimatskih promjena te povijesnog nuklearnog dogovora Amerike i Irana. Krauss je objavio da su ti događaji uravnotežili negativna događanja, poput tenzija između Amerike i Rusije te sjevernokorejskih nuklearnih pokušaja.

No znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je gora situacija bila jedino tijekom Hladnog rata, kad je cijeli svijet strahovao od nuklearnog rata.

1947. - Nastao 'sat sudnjeg dana'

‘Sat sudnjeg dana’ nastao je 1947. kao indikator nadolazećeg nuklearnog rata koji bi vjerojatno izbrisao civilizaciju. Znanstvenici su upozorili da ima još 7 minuta do ponoći.

1949. - Tri minute do apokalipse

SSSR je poricao, a predsjednik SAD-a Harry Truman je rekao da su Rusi testirali nuklearnu bombu. Stručnjaci su zbog toga upozorili da ima još tri minute do propasti svijeta.

1969. - Mir samo na papiru

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja potpisalo je 190 zemalja, no mir je ostao samo na papiru. Znanstvenici su pozdravili taj ugovor te su priopćili da ima 10 minuta do ponoći.

1991. - Rezovi u naoružanju

Doba Hladnog rata je završilo, a SAD i Rusija započeli su duboke rezove u svojim nuklearnim arsenalima. Znanstvenici su tada rekli da pozdravljaju jednostranu inicijativu o smanjenju nuklearnog naoružanja. Priopćili su da svijet dijeli 17 minuta od propasti svijeta.

2007. - Sjeverna Koreja ima H-bombu

Sjeverna Koreja je u listopadu objavila da je uspješno testirala svoju prvu nuklearnu bombu. Zbog toga su stručnjaci upozorili da je svijet na rubu drugog nuklearnog doba i 5 minuta od propasti.

2012. - Sukobi i dalje ne prestaju

Znanstvenici su upozorili da smo 5 minuta od smaka svijeta zbog globalnog zatopljenja i sukoba diljem svijeta, a rješenje problema vidi se u smanjenju naoružanja.

Komentiraj, znaš da želiš!