Obavijesti

News

Komentari 16

Savjet za Slavoniju: 'Baranja će profitirati od koridora 5C'

Savjet za Slavoniju: 'Baranja će profitirati od koridora 5C'
3

Posebno mi je drago da smo od zadnjeg Savjeta u Vinkovcima, prije dva mjeseca, ostvarili napredak od 5,6 posto, i ugovorili projekte vrijedne 1,1 milijardi kuna, rekao je premijer...

VIDEO

Šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem počela je u petak u Belom Manastiru, pod predsjedanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je istaknuo kako je od 19 milijardi kuna, koliko je predviđeno osigurati u sklopu Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", dosad ugovoreno 7,9 milijardi kuna, što je oko 42 posto predviđenih sredstava.

"Posebno mi je drago da smo od zadnjeg Savjeta u Vinkovcima, prije dva mjeseca, ostvarili napredak od 5,6 posto, i ugovorili projekte vrijedne 1,1 milijardi kuna, što znači da svi relevantni čimbenici rade na ovome projektu i da ćemo kada cijeli ciklus bude zaokružen moći pogledati unazad i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije, rekao je Plenković u uvodnom govoru.

Kao posebno važan projekt i strateški prioritet u Baranji premijer je istaknuo  dovršetak međunarodnog prometnog koridora 5C, što znači bolje povezivanje s Mađarskom, a nastavkom njegove izgradnje u Bosni i Hercegovini te završetkom,  naša mreža autocesta, kako je rekao, "dobit će novu dimenziju u smislu turističkog razvoja i boljeg prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom",

Od toga ćemo svi zajedno imati veliki gospodarske koristi, a posebice Baranja, sa svojim razvojnim prioritetima, poručio je premijer Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što  je na današnjoj sjednici i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu, ocijenivši kako njezina nazočnost pokazuje "da smo ne samo mi prepoznali značaj razvoja pet slavonskih županija, već da je tog našeg prioriteta u cijelosti  svjesna i Europska komisija".

Sudionicima sjednice obratit će se povjerenica Corine Creţu, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i belomanastirski gradonačelnik Belog Manastir Tomislav Rob.

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac predstavit će dosadašnje rezultate Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem". O mjerama za unaprjeđenje znanosti i obrazovanja govorit će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić o poduzetim i planiranim mjerama poboljšanja sustava gospodarenja otpada i vodnog gospodarstva.

Na sjednici Savjeta su i potpredsjednici Vlade Tomislav Tolušić i Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić te ministri  Goran Marić,  Darko Horvat,  Oleg Butković, Milan Kujundžić i Gari Capelli i ostali članovi Savjeta.

Po završetku sjednice Savjeta, svečano će biti potpisano 11 ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, od čega su 70 posto EU sredstva.

Među ostalim, sredstava su namijenjena osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te unaprjeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gradu Vukovaru za projekt centralne kuhinje za prehranu djece u vrtićima, "Hrvatskim cestama" za izgradnju obilaznice kod Petrijevaca te "Hrvatskim šumama", za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

Po dolasku u Beli Manastir predsjednik Vlade sastao se s gradonačelnikom  Tomislavom Robom i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, a uoči početka sjednice Savjeta  i s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Creţu

Nakon sjednice Savjeta premijer Andrej Plenković posjetit će Dom Mađara i sastati se s predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Róbertom Jankovicsem te predstavnicima mađarske nacionalne manjine. Popodne će Osijeku će obići obnovljene i novoizgrađene prostore sportsko-rekreacijskog centra Sokol.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u