Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savjetovanje žena prije odluke o pobačaju će biti - obavezno

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon niza pritisaka o roku donošenja prvog hrvatskog zakona o pobačaju koji se tada približavao, ministar je formirao je povjerenstvo sa zadatkom 'izrade prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative'

Pri zahtjevu za pobačaj žena će morati proći savjetovanje, bit će to u prvom hrvatskom zakonu o pravu na prekid trudnoće glavna novost i razlika u odnosu na aktualni zakon naslijeđen iz bivše države, piše u ponedjeljak Večernji list.

Prijedlog tog savjetovanja prije pobačaja kao i zakona općenito nije još napisan i stavljen na stol nego su se, kako Večernji list neslužbeno doznaje, oko njega usuglasili članovi povjerenstva koje je krajem prošle godine okupio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Nakon niza pritisaka o roku donošenja prvog hrvatskog zakona o pobačaju koji se tada približavao, ministar Kujundžić lani u studenome formirao je povjerenstvo sa zadatkom 'izrade prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative'.

Naglašavalo se tada da nije riječ o skupini ljudi koja će donijeti ovaj zakon nego samo prikupiti iskustva drugih zemalja. Realno bio je to potez kojim je ministar zdravstva privremeno stavio ad acta cijelu priču oko pobačaja jer je politici ona uvijek teško breme, navodi dnevnik.

Nedugo potom, podsjeća Večernji, Kujundžić je poručio da zakon ipak neće biti donesen do ustavnog roka, odnosno 21. veljače ove godine. Vrijeme je tako kupljeno, no problem je i dalje ostao te se u Hrvatskoj pobačaj na zahtijev i dalje regulira pravnim normama iz 1978. dok je u međuvremenu sve veći broj ginekologa koji ga u ime priziva savjesti više ne obavljaju, piše Večernji list.

Komentari (105)
  • Država bi da odlučuje o nerođenoj djeci a nije u stanju pomoći već rođenoj djeci pa se bolesna djeca ostavlja bez lijekova itd. Licemjerno do zla boga.

    8. 4. 2019,   09:57
  • Mozda bi svaka djevojka / zena od 14 nadalje trebala dobiti knjigu o trudnoci i kontracepcijske pilule - obavezno, pa ovakvi zahvati ne bi bili tako ucestali????

    8. 4. 2019,   09:50
  • Bolje pobaciti, nego bacati bebe kroz prozor.., pa trudnica ionako ne može dobiti posao, a mnoge dobiju i otkaz... Ima li smisla rađati sirotinju u zemlji poput Hrvatske..? Hoće li silni dušebrižnici hraniti i posvajati neželjenu djecu? S druge strane, neshvatljivo mi je da se djevojke i žene ne znaju zaštititi u 21. stoljeću? Pojačati edukaciju i svijest mladih u školama i medijima ..! I dalje sve više tonemo u srednji vijek.. bravo za pedofilsku crkvu i kriminalu organizaciju HDZ..! ☹️☹️☹️🙄😔

    8. 4. 2019,   09:51