Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Savršena je prilika da Orban i premijer razgovaraju o svemu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija

Summit Srednjoeuropske incijative (SEI) vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u nedjelju uoči skupa na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika. 

Završni događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, dvodnevni summit počinje večerom u ponedjeljak i traje cijelo jutro nakon poslovnog foruma u utorak.

"Na ovaj  summit koji je najveći diplomatski događaj u ovoj godini odazvalo se šest premijera i dosta visoka razina inicijative", rekla je ministrica za središnji dnevnik HTV.

To je najbolji rezultat SEI-ja od proslave 25. godišnjice te inicijative prije nekoliko godina, ocijenila je.

UOČI DOLASKA ORBANA Ćorić: Nije potpisan ugovor za otkup dionica Ine od MOL-a

SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji i od današnjih 18 članica SEI njih 10 je članica EU, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

"Ako se gleda kroz to, očigledno je da je SEI donijela rezultate za ono što je bio njezin osnovni cilj", smatra ministrica.

Premijeri dviju zemalja, Albanije i Mađarske ujedno održavaju radni posjet.  S Albanijom će se potpisati izjava o strateškom partnerstvu, najavila je Pejčinović Burić.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Ministrica je ocijenila da Hrvatska i Mađarska imaju "zaista niz odličnih odnosa", dobro surađuju i u provedbi Schengena i vjeruje "da je zaista vrijeme da i na ovoj visokoj razini dalje sjednemo za stol i dogovorimo kako ćemo dalje raditi".

Hungarian Prime Minister Orban delivers a speech during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg PRIČAT ĆE O INA-MOLU? Orban stiže u Hrvatsku: Sastat će se s Kolindom i Plenkovićem

Pomaci u odnosima između Zagreba i Budimpešte su se već dogodili, ocijenila je podsjetivši da je Mađarska ukinula blokadu za pristup Hrvatske OECD-u. 

"Iznimno smo sretni da je Mađarska digla blokadu za OECD. Mislimo da je to jedan važan korak i pokazatelj dobre volje", rekla je.

S Mađarskom, koja je veliki vanjskotrgovinski partner Hrvatske "imamo i neka otvorena pitanja, ali naravno prilika za to će biti da razgovaraju sutra (u ponedjeljak) premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban, rekla je .   

Iako su središnje teme summita "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka“, razgovarat će se i o drugim temama i o europskom putu za zemlje za koje je ta tema zanimljiva, rekla je.

Za Poslovni forum koji počinje u utorak ujutro, ministrica je podsjetila da je je postao uobičajena praksa, a "upravo to je uvela Hrvatska tijekom prvog svog predsjedanja prije točno 20 godina".

"Sada smo to zadržali i stavili gospodarstvo u fokus ovogodišnjeg summita", rekla je.

Ministrica je za HTV govorila i o drugom velikom izazovu za Hrvatsku, pripremama za predsjedanje Europskom unijom u 2020. 

"Možda smo među državama koje su u najkraćem roku došle do predsjedanja od ulaska u članstvo", rekla je. 

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

SEI je osnovan 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

Komentari (49)
  • Sada moram potpuno otvoriti dušu, a boli….boli kada vidim što je hrvatska vanjska politika dosada uradila koliko i zašto je toliko bila NEuspješna? Ja ne mogu dati potpuni odgovor, ali mogu postaviti pitanja…..jesu li mandatari birali prave osobe za spoljnu politiku, je li i zašto se sa toliko važnom pozicijom odnosilo neodgovorno, maćehinski? Kako je moguće da jedna vesna pusić pokriva tu poziciju, ta ista osoba koja je Hrvatsku «titulirala» agresorom na BiH, jesmo li mi Hrvati normalni? Da nastavim u istom dahu, gospođa Pejčinović također nije prava osoba za takvu poziciju. Hrvatska i hrvatski interesi u inozemstvu nisu dobro zastupljeni, previše se prostora pušta agresorskom artikuliranju, onih istih koji su to i oružano činili, ali i likovima kao izetbegović i dodik, to se moralo već davno spriječiti, ali NIJE. Šteta, velika šteta!

    2. 12. 2018,   22:13
  • Kad ti ''dobrotvorice'' misliš reć narodu od kud ti na RBA računu 8,7 milijuna eura ?

    3. 12. 2018,   06:31
  • Smije se hrvatskom pucanstvu u facu koliko su pasivni i nepokretni ?

    3. 12. 2018,   06:11