Obavijesti

News

Komentari 16

SDP će iza euroizbora odlučiti o ukidanju suspenzija četvorki

SDP će iza euroizbora odlučiti o ukidanju suspenzija četvorki
4

Glavni odbor je u srpnju prošle godine suspendirao na dvije godine članove Predsjedništva  Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša  Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića koji su kritizirali Bernardića

VIDEO

Član Predsjedništva SDP-a Franko Vidović u četvrtak je nakon sjednice izjavio novinarima da traže političku odgovornost za propalu nabavu borbenih vojnih zrakoplova, a na pitanje o sudbini suspendirane četvorice članova Predsjedništva, rekao je da o prijedlogu Kluba zastupnika da im se skrati razdoblje suspenzije odlučuje Glavni odbor i da sada, dok je kampanja za euroizbore, nije vrijeme za takve rasprave.

- Danas je Vlada odgovorila na SDP-ovu interpelaciju o nabavi borbenih aviona, iz čega je vrlo razvidno, koliko god se oni uprli da nam pokažu neku svoju istinu, da ih je sva dokumentacija koju je izašla van demantirala. Drugo je veliko pitanje kako je moguće da dokumenti koji su nastali u tom procesu i koji su u MORH-u, završe u medijima, i ta smo pitanja postavili i za VSOA-u i eventualno za DORH. Rezultat svega je da posao nije uspio. Mi ne tražimo kaznenu odgovornost, ne tražimo ništa izvan političke odgovornosti - rekao je Vidović, podsjetivši da je bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina dala ostavku zbog političke odgovornosti u aferi Baxter.

- Ako je neki posao krucijalan i jedan od najvažnijih poslova ove Vlade, kao što je nabava aviona, s obzirom na to da nije uspio, jasno je da postoji politička odgovornost i o tome ćemo razgovarati u Saboru - poručio je.

Novinare je ipak više zanimala sudbina suspendirane 'četvorke' za koju je Klub zastupnika SDP-a od Glavnog odbora zatražio ukidanje te stegovne mjere s danom objave liste za izbore za Europski parlament. Jasnog odgovora na tu temu od članova Predsjedništva nije bilo, međutim, izvori bliski predsjedniku stranke Davoru Bernardiću tvrde da se o tome neće raspravljati prije europskih izbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni odbor je u srpnju prošle godine suspendirao na dvije godine članove Predsjedništva  Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša  Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića zbog kritika na račun Bernardićeva vodstva i iniciranja pisma 90-ak uglednih članova stranke kojim su tražili od Bernardića da odstupi.

"Treba se posvetiti kampanji za euroizbore, a onda ćemo raspravljati i o suspenzijama"

- Na Predsjedništvu nismo posebno raspravljali o prijedlogu Kluba zastupnika da se skrati razdoblje suspenzije za četvoricu kolega. Inicijativu može uputiti prema tijelu koje je izvršilo suspenziju, odnosno, Glavnom odboru. Stranka je u ovom trenutku u kampanji za euroizbore i pozivam sve kolege da nam se pridruže kako bismo ostvarili što bolji rezultat - odgovorio je Vidović na pitanje novinara bi li ukidanjem suspenzija stranka pokazala jedinstvo, zajedništvo i inkluzivnost.

Odbio se izjasniti kako bi glasao o ukidanju suspenzije kolegama da je jučer bio na sjednici Kluba. „Ovog momenta nije vrijeme za takve rasprave, stranka je u kampanji i treba se posvetiti tome, a onda ćemo raspravljati i o suspenzijama. Svoje mišljenje o tome prvo ću izreći na tijelima stranke“, kazao je.

Na pitanje o političkoj odgovornosti predsjednika Davora Bernardića koji je među najnepopularnijim političarima, Vidović je kazao da se slaže da „stranka ima određenih problema, ali svaka stranka ima probleme i amplitude uspona i padova“. „Vidjet ćemo, izbori će najbolje reći sve“, poručio je Vidović.

Iz izvora bliskih Bernardiću može se čuti da rasprave o ukidanju suspenzija neće biti prije europskih izbora.

U pozivu za konferenciju za medije nakon sjednice Predsjedništva bilo je najavljeno da će aktualnim političkim pitanjima govoriti predsjednik stranke Davor Bernardić i predsjednik Središnjeg savjeta Branko Grčić, međutim, pred novinare je izašao samo Vidović.

Uoči sjednice Predsjednštva, član tog tijela Ivo Jelušić istaknuo je da „suspenzije svakako treba skratiti", samo da nije siguran da je način i vrijeme kada je to predloženo dobar. „Niti je po meni Klub najsretniji predlagatelj, a ni vrijeme kada će se na Glavnom odboru odlučivati o listi za europske izbore nije najbolje. Puno bi bolje bilo da skraćivanje suspenzije predloži netko poput županijske ili gradske organizacije, ali ne i Klub koji se i tako, na žalost, percipira kao paralelni Glavni odbor, što nije dobro. Mislim da to treba biti neki od foruma ili tijela SDP-a, a sva unutarstranačka pitanja treba ostaviti nakon europskih izbora“, kazao je.

Dolazeći na sjednicu, član Predsjedništva Arsen Bauk kazao je da „nije čuo komentare da je prijedlog o skraćenju suspenzija ishitren i da su male šanse da prijedlog prođe na Glavnom odboru jer to dolazi iz Kluba zastupnika koji nije u 'milosti' GO-a“. „Nemam osjećaj o nekakvoj nemilosti, s obzirom na to da su svi izvještaji Kluba zastupnika prihvaćani i na Glavnom odboru i na Konvenciji. Postoje možda određena razmimoilaženja u stavovima, ali, Bože moj, tko ih nema. O tome nećemo danas raspravljati na Predsjedništvu“, rekao je Bauk.

„S obzirom na to da postoje razmišljanja da bi o skraćivanju suspenzija trebalo raspravljati tek nakon europskih izbora, o tome će odlučiti nadležna tijela. Statut je vrlo jasno propisao da Klub zastupnika ima pravo podnijeti inicijativu Glavnom odboru, a Glavni odbor će to razmotriti. Bi li odluka o tome prije europskih izbora bila dobra za stranku jer bi pokazala jedinstvo i inkluzivnost, o tome ne želim raspravljati izvan stranačkih tijela“, poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a