Obavijesti

News

Komentari 160

SDP je prvi put u četiri godine najjača stranka: Škoro je treći

SDP je prvi put u četiri godine najjača stranka: Škoro je treći
8

SDP je prvi put u 4 godine postao prvi izbor i dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak drugi izbor, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i sada ta stranka dobiva 25,6 posto potpore

VIDEO

Dnevnik Nove TV uobičajeno u ovo vrijeme u mjesecu objavljuje redovito istraživanje. Kako se ono provodi 20 dana na terenu, a od početka godine dogodilo se mnogo promjena na političkoj sceni, proveli smo telefonsko istraživanje 21. i 22. siječnja.

SDP vodi, HDZ drugi, a Škoro treći izbor birača 

SDP je prvi put u 4 godine postao prvi izbor i dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak drugi izbor, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i sada ta stranka dobiva 25,6 posto potpore.

Miroslav Škoro nakon predsjedničkih najavio je da želi na parlamentarne izbore pod svojim imenom. Ako se to dogodi, mogao bi, vidljivo je sada u siječnju, računati na 16,6 posto potpore birača. I to je sve od opcija koje prelaze izborni prag.

Tko su birači SDP-a, HDZ-a i Škorine liste

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 32%), HDZ malo više muških birača (32%), a Škorina lista je lista mladih (22%). SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%).

HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

Stranke koje žele biti na vlasti, ali trebaju saveznike 

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto.

Živi zid odavno se bori da prijeđe izborni prag i sada može računati na potporu od 2 posto. Hrvatski suverenisti trenutačno bi mogli dobiti 1,7 posto potpore, a GLAS 1,4 posto. HSS i tvit njegova predsjednika doveli su stranku na najniže granice popularnosti s potporom od 1,3 posto, a START klizi prema dolje i sada je na 1 posto.

Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno osvajaju 2,9 posto. Zanimljivo među tim je strankama IDS s 0,9 posto, ali i HNS s 0,1 posto potpore. Neodlučnih je 9,9 posto birača.

Napomena 

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 977 ispitanika 21. i 22. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu