Obavijesti

News

Komentari 22

SDP: Korupciji ćemo odgovoriti društvenim konsenzusom

SDP:  Korupciji ćemo odgovoriti društvenim konsenzusom
1

Bernardić smatra da su građani s pravom ljuti jer ih je izdao veći dio političara zbog čega Sabor ne odražava volju koju su građani iskazali na parlamentarnim izborima

VIDEO

 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je u četvrtak vladajuće zbog sustavnog uništavanja neovisnih institucija koje bi trebale biti brana samovolji pojedinaca i političkih stranaka, a tome namjerava odgovoriti postizanjem širokog društvenog konsenzusa za borbu protiv korupcije.

Sudjelujući na SDP-ovom okruglom stolu pod nazivom "Antikorupcija – prekasno za riječi, tražimo djela“, Bernardić je rekao da zbog korupcije i nepovjerenja u institucije, administrativne neefikasnosti i izostanka reformi ljudi žive loše i napuštaju svoju zemlju.

“Loše je to što se stvara dojam da se krivci ne kažnjavaju, pa je to donekle i poticaj drugima da se bave koruptivnim radnjama”, kazao je predsjednik SDP-a. Dodao je kako su svjedoci da Državno odvjetništvo najviše šuti i ne poduzima ništa umjesto da procesuira odgovorne za korupciju.

Čak i u nekim situacijama kad se počinitelje koruptivnih radnji procesuira ti procesi po Bernardićevim riječima često traju dugo i ne donose rezultate. Da to uništava vjeru građana u institucije pokazuje sadašnji saziv Sabora kao najočitiji primjer političke korupcije u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bernardić smatra da su građani s pravom ljuti jer ih je izdao veći dio političara zbog čega Sabor ne odražava volju koju su građani iskazali na parlamentarnim izborima.

Povjerenstvo za sprječavanje skoba interesa pod stalnim političkim pritiskom

Predsjednik SDP-a upozorio je također da se neovisne institucije kontrole i sprječavanja korupcije sustavno uništavaju. DORH po njegovim riječima ne postoji, a Uskok je umrtvljen, pučki pravobranitelj je ponižen, a kontrola javne nabave upitna. Osim toga, upozorio je, DIP-ov nadzor financiranja stranaka i kampanja je površan i administrativan, a Povjerenstvo za sprječavanje skoba interesa svakodnevno se nalazi pod političkim pritiskom.

Bernardić je zaključio da se na primjeru aktualne Vlade mogu primijetiti jasna nastojanja da se nezavisne institucije liše sredstava i ovlasti i stavi pod političku kontrolu.

Zbog korumpirane Vlade Hrvatska se, po njegovim riječima, nalazi u rasulu pa je njihov plan postići što širi društveni konsenzus oko nužnosti borbe protiv korupcije i formirati Antikorupcijski savez.

Saborski zastupnik Željko Jovanović rekao je da SDP želi aktivne i kritične građane, za razliku od HDZ-a s čijim se povratkom na vlast gubi dah borbe protiv korupcije.

"SDP je jedina prava politička snaga za borbu protiv korupcije, dok je svaki put kad je HDZ na vlasti korupcija”, rekao je Jovanović, označivši Vladu Andreja Plenkovića, uz privatizaciju i aferu Fimi medija, kao jedan od tri korupcijska vala koja su zahvatila hrvatsko društvo.

Saborski zastupnik Arsen Bauk govorio ukazao je na važnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te izrazio nadu da će i druge institucije biti na braniku negativnih radnji. Zabrinjavajuće je što građani još nisu toliko kritični prema korupciji da bi se tu pojavu kažnjavalo na izborima.

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zdravko Petak istaknuo je da je temelj svih politika borba protiv korupcije i razbijanje klijentelističkih mreža.

"To je preduvjet da se bilo što drugo napravi i to je dugoročan proces. Mi danas imamo zarobljenu državu, koju karakterizira dominacija koruptivnih, klijentelističkih mreža”, zaključio je Petak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21