Obavijesti

News

Komentari 5

SDP: Novca za povećanje plaća u zdravstvu i školstvu ima...

SDP: Novca za povećanje plaća u zdravstvu i školstvu ima...
1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da novca za povećanje plaća zdravstvenim radnicima, učiteljima, policajcima i vatrogascima ima, ali da kod Vlade ne postoji politička volja da se one podignu

VIDEO

Ministar financija je rekao da nema novca za rast plaća u javnom sektoru, a naše je pitanje kako je to moguće ako gospodarstvo raste, ako raste turizam, ako se deficit smanjuje, kako to da novca nema, gdje je otišao taj novac?, upitao je Bernardić na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako očito kod vladajućih ne postoji politička volja da se plaće podignu.

Pojasnio je kako prema smjernicama fiskalne politike za 2020. Vlada planira gotovo tri milijarde kuna veće porezne prihode, a da su ukupni proračunski prihodi u 2019. planirani za čak 5,3 milijarde kuna više.

- Znači nije točno da novca nema, novca ima i pitanje je samo gdje taj novac odlazi, istaknuo je Bernadrić.

Pojasnio je da ukupan iznos godišnjih troškova povećanja plaća sadašnjih zahtjeva sindikata iznosi oko 800 milijuna kuna i predstavlja tek 2 posto iznosa koji se godišnje izdvaja za zaposlene u javnom sektoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to što podržava zahtjeve sindikata za povećanje plaća, SDP je ponovio i svoj prijedlog o povećanju osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna čime bi, tvrde u toj stranci, plaće svih zaposlenika porasle između 350 i 500 kuna i zahvatilo gotovo 700 tisuća ljudi.

Uz SDP-ov plan i zahtjeve sindikata plaće učitelja, medicinskog osoblja, policajaca i vatrogasaca bi kumulativno porasle između 12 i 13 posto, a plaće liječnika ukupno 10 posto, tvrdi Bernardić.

- Ako želimo zadržati liječnike, medicinske sestre i učitelje jasno je da treba povećati plaće, jer u suprotnom nam prijeti potpuni kolaps sustava, zaključio je Bernadrić naglasivši kako porezno rasterećenje treba usmjeriti na rast plaća a ne na bogaćenje uvoznog lobija.

Član Predsjedništva SDP-a Rajko Ostojić kazao je da se rastom BDP-a od 2,5 posto stvara 5,5 do 6 milijardi novih sredstava i da je 800 milijuna kuna za povećanje plaća "kap u moru državnog proračuna".

Komentirajući izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj rekao je da je u zemlji stvorena društvena klima u kojoj se nasilje ne kažnjava i gdje postoji relativizacija fašizma koja je počela odlukom vladinog povjerenstva o povremenoj upotrebi pozdrava "Za dom spremni".

- Činjenica je da se u Hrvatskoj događa loša klima kada su u pitanju međunacionalni sukobi, činjenica je da desnici HDZ-a to odgovara uoči predsjedničkih izbora kako se ne bi pričalo o siromaštvu u Hrvatskoj i iseljavanju, ali i činjenica je i da napadi na Srbe pa i na druge koji su drugi i drugačiji poput gay populacije ili pripadnika druge vjeroispovijesti je nešto što je postalo slučaj, kazao je Bernadrić.

Za Pupovaca je kazao da umjesto da štiti Srbe u Hrvatskoj štiti HDZ i Vladu.

Bernardić je rekao da su nove afere vezane za bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića, ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministrice poljoprivrede Marije Vučković samo dokaz da vlada nastavlja s korupcijom. "Ministri se mijenjaju, a korupcija ostaje, to je potpis ove najkorumpiranije Vlade u povijesti", kazao je.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS