Obavijesti

News

Komentari 182

"Iza napada na mene stoje krupni kapital i uvozni lobiji"

"Iza napada na mene stoje krupni kapital i uvozni lobiji"
4

Tema današnjeg sastanka SDP-ovaca bila je sudbina predsjednika Davora Bernardića od kojega su članovi Predsjedništva proteklih dana zatražili ostavku "za dobrobit stranke"...

VIDEO

>>> Zadnje informacije

18.19 sati - Aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako ostavku ne planira dati. 
- Iznuđena ostavka, stranka koja se vodi na ulici i putem medija, to nije nikakav način demokratskog dijaloga. Sve što se događa u stanci mora se dešavati isključivo putem legalno izabranih tijela: Glavnog odbora i Predsjedništva. Pozivam sve da raspravu o stranci vratimo unutar zone demokratskog odlučivanja, a to je na tijela stanke - kazao je. 
Poručio je da je njegov zadatak kao predsjednika štiti statut stranke i ne dozvoliti “da se mimo statuta događa bilo što drugo”. Podsjetio je da je Predsjedništvo predložilo njega za predsjednika kluba zastupnika, što je i prihvatio.

- Ta odluka se može promijeniti ili se mora provesti - kazao je Bernardić i napomenuo kako je kolegama ponudio kompromis odnosno da se razmotri drugo rješenje. Kazao je i kako je kolege pitao koga žele na tom mjestu, ali se nisu izjasnili. 

- Mora postojati želja i volja za kompromisom i pozivam sve u SDP-u da rade u interesu građana i SDP-a, a ne protiv njega, u svom osobnom interesu - rekao je. 
Demantirao je da su ga članovi Predsjedništva Zlatko Komadina i Rajko Ostojić nagovarali da odstupi s mjesta predsjednika stranke te da mu je ponuđeno mjesto u Europskom
parlamentu. Na pitanje što u slučaju da se sastane Klub i izabere novog predsjednika odnosno prijeti li im u tom slučaju isključenje iz stranke, Bernardić je uzvratio da ne može odgovarati na hipotetska pitanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dok je odluka na snazi nema opcije da se ide kontra odluke Predsjedništva - izjavio je. 
Upitan je li i u jednom scenariju spreman odstupiti s mjesta predsjednika SDP-a, ponovio je da iznuđene ostavke, ulice i razračunavanja u medijima ne dolaze u obzir te da će do kraja štititi demokratske principe i statut stranke.  Na pitanje ne misli li da treba odstupiti zbog lošeg rejtinga stranke i njegovog osobnog rejtinga, uzvratio je:

- Moj osobno rejting je nula posto, a bio bi vjerojatno minus deset da se
moze napisati, ali to je matematika. Neću komentirati rezultate analiza HDZ-ovih agencija - kazao je aktualni šef SDP-a. 
Kazao je kako se može složiti s time da SDP ima problema i da postoji nezadovoljstvo što se SDP bavi sam sa sobom. Ustvrdio je da njega s pozicije predsjednika stranke ruši krupni kapital i uvozni lobiji: 

- Ovaj vjetar ne puše iz SDP-a i riječ je o jednom organiziranom pothvatu interesnih lobija, krupnog kapitala i uvoznog lobija i zato im je u interesu kaos u SDP-u i odlazak predsjednika stranke. Da se ne lažemo, ovo bi radili svakom predsjedniku nakon mene i zato je moj zadatak zaštiti demokratske procedure u SDP-u - kazao je Bernardić. 
Naveo je kako je hajka na njega krenula onog trenutka kad je inzistirao na istini o Agrokoru i razotkrivanju kriminala. 
Arsen Bauk najavio je da će sjednica Kluba zastupnika biti u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Saboru. 

Izjava Davora Bernardića nakon sastanka

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

17.55 sati - Nakon četiri sata sastanka članova Predsjedništva i Kluba zastupnika nema nikakvih zaključaka. Peđa Grbin koji je prvi izašao pred novinare kazao je kako je predsjednik stranke došao s prijedlogom da ga se izabere za predsjednika Kluba zastupnika, ali se do kraja sastanka iskristaliziralo da za to nema nikakvu potporu. 

- Zavlačenje, gubljenje vremena - riječi su kojima je Grbin opisao sastanak. 
Naveo je kako se se predlagao kompromis, ali i referendum među članovima stranke treba li SDP ići u unutarstranačke izbore, ali ništa nije palo na plodno tlo. 

- Poslali smo poruku Predsjedništvu i predsjedniku stranke da se zbroje, da probamo još jednom razgovarati sutra, ali da se dođe sa konkretnim prijedlozima. Ovakav sastanak radi sastanka mislim da je za ozbiljne ljude vrijeđanje pameti - rekao je Grbin.
Naveo je da će se Klub zastupnika prije ili kasnije morati sastati, a prema njegovom mišljenju zadnji rok za to je sutra. Poručio je i kako nezadovoljnici Bernardićevom politikom nemaju namjeru izaći iz stranke nego da će zastupati one koji su ih izabrali

17.02 sati - Moglo se čuti i da je Peđa Grbin u svojoj raspravi podržao referendum među članstvom, koji predlaže Maras.

Nakon sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke Peđa Grbin daje izjavu

Nakon sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke Peđa Grbin daje izjavu Više na http://bit.ly/2MGnczN Reporterka: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

Dio SDP-ovaca tražio je da stavi na glasanje prijedlog da Bernardić bude predsjednik Kluba, a on je taj zahtjev prvotno ignorirao. Prema posljednjim neslužbenim informacijama predložio kompromis, da Predsjedništvo preispita odluku da bude predsjednik Kluba zastupnika.

16.47 sati - I Siniša Hajdaš Dončić se priključio zahtjevu Marasa da se članstvo izjasni da li su za unutarstranačke izbore ili ne. 

U sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu počeo je u ponedjeljak zajednički sastanak Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke, na kojem bi se trebalo dogovoriti kako će Klub dalje funkcionirati.

Bernardić je na početku sjednice, neslužbeno se doznaje poručio da neće odstupiti i da želi biti predsjednik Kluba zastupnika. Dodao je da nikad u životu nije bježao pa neće ni sad.

Sabina Glasovac najavila je pak da će dati ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba, ako Bernardić preuzme klub.

'Nitko nije lomio Bernardića, a izdaja kolege ne dolazi u obzir'

- Nitko nije lomio Bernardića, izdaja ne dolazi u obzir, izjavio je uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Kluba SDP-a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. Od sastanka, kaže, ne treba očekivati ništa povijesno. 

- Nitko nije lomio kolegu Bernardića, niti bismo mi to radili, to je bio razgovor o tome kako vidimo opcije i mogućnosti - rekao je Komadina navodeći da stoje iza Bernardića, a sve druge priče ističe ''što bi bilo, kad bi bilo''. Tvrdi Bernardića nitko ništa ne nagovara te da on sam donosi odluke. Poručio je i da Predsjedništvo, ako je on u pitanju, neće pokretati postupak opoziva, a podsjeća da su Bernardićevi argumenti da je legalno i legitimno izabran, ništa povijesno krivo nije učinio te da može ostati di redovitih izbora ili dok ne odluči drugačije. Na pitanje bi li za stranku bilo dobro da Bernardić ode, Komadina je odgovorio: 

- Zadnji sam koji bih mogao govoriti protiv Bernardića, on je izabran i uz moju potporu, bio sam za njega, svatko ima greške i mora biti svjestan svojih grešaka, ali izdaja kolege, što se mene tiče, ne dolazi u obzir - izjavio je.

'Ako Bero neće biti predsjednik Kluba, ne treba biti ni stranke'
'Ako Bero neće biti predsjednik Kluba, ne treba biti ni stranke'

'Nije kriv samo Bernardić'

Komadina je naveo i kako za rejting SDP-a nije kriv samo Bernardić nego i pučisti, a on je kriv za svoj rejting. Kazao je i kako je vrijeme da se usijane glave ohlade.

Rascjep u SDP-u već postoji, kazao je. Kada je u pitanju Bernardić kao predsjednik Kluba zastupnika Komadina je naveo dad predsjednik stranke je, po Statutu, i predsjednik Kluba i sve drukčije bilo bi neodgovorno. Rekao je da Peđa Grbin ne može biti izabran za šefa Kluba jer suspendirani članovi stranke ne mogu preuzeti stranačku dužnost.

SDP je Ibler, a SDP nije onaj tko radi suprotno Statutu, rekao je Komadina. Na pitanje hoće li biti još čistki, Komadina je odgovorio: ''Bumo vidli. U turbulentnom stanju, sve je moguće.''

Arsen Bauk kazao je da su male mogućnosti da on ostane na čelu Kluba zastupnika, a na sastanku će se razgovarat o mogućnosti zajedničkog djelovanja Kluba i Predsjedništva. 

Grbin: Ovo je Cirkus Montyja Pythona

Suspendirani član Predsjedništva i zastupnik Peđa Grbin na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika očekuje raspravu i pojašnjenje od onih koji danas traže odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a i raspisivanje unutarstranačkih izbora, a prije dva mjeseca, kada sam tražio isto, tvrdili su da kršim Statut stranke i predložili moju suspenziju.
 
- Sve ovo što danas gledamo je zapravo Cirkus Montyja Pythona-  rekao je Grbin. 

Ponovio je kako bi odlazak Bernardića riješio situaciju, ali i podsjeća da je on to mogao učiniti prije godinu dana kada je prvi puta ukazao na probleme. 

- Mogao je to učiniti i prije nego što je SDP kao stranka postala predmet sprdnje, kanta za šutiranje, stranka na 17 posto, ali nije - rekao je Grbin.

Ne vjeruje da je Bernardić sklon odstupiti, a boji se da je spreman kumovati daljnjem potonuću SDP-a.

Maras: Stanje je neodrživo

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je, uoči sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, situaciju u toj stranci ocijenio neodrživom, a ako vodstvo ni danas ne ponudi rješenje izlaz vidi u referendumu o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Tema današnjeg sastanka SDP-ovaca sudbina je predsjednika Davora Bernardića od kojega su članovi Predsjedništva proteklih dana zatražili ostavku "za dobrobit stranke".

"Na sastanku Predsjedništva nismo govorili o Bernardiću"
"Na sastanku Predsjedništva nismo govorili o Bernardiću"

''Vodstvo stranke ima obvezu ponuditi rješenje svim članovima SDP-a, ovo predugo traje'', rekao je Maras na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a posvećenoj rješavanju nedostatka parkirališta u središtu Zagreba.   

Najavio je da na sjednicu Kluba zastupnika i Predsjedništva SDP-a ide s idejom da se odluka prepusti članovima, ako se vodstvo stranke ne može dogovoriti u kratkom roku.

Sastaju se na tajnoj lokaciji: Bernardić odlazi s čela SDP-a?
Sastaju se na tajnoj lokaciji: Bernardić odlazi s čela SDP-a?

Predlaže da se članovi stranke na referendumu izjasne o raspisivanju unutarstranačkih izbora. Moj je stav da odluku treba prepustiti članovima kako bi se stranka pokrenula iz sadašnjeg gliba, rekao je Maras.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a