Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SDP-ov kandidat u BiH traži potporu radikalne desnice

Tokićeva neformalna skupina poznata je prije svega po prosvjednim akcijama, a posljednju takvu izveli su u siječnju kada je u posjetu BiH boravila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) za člana Predsjedništva BiH na listopadskim izborima Denis Bećirović iznenada je započeo kampanju prikupljanja potpore na radikalnoj bošnjačkoj desnici, a u petak se tom čudnom savezu i formalno pridružio Bošnjački pokret kojem je na čelu Sejfudin Tokić.

Tokićeva neformalna skupina poznata je prije svega po prosvjednim akcijama, a posljednju takvu izveli su u siječnju kada je u posjetu BiH boravila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koju su tada optužili da vodi politiku "tuđmanizacije BiH".

Tokić i predstavnici SDP-a u Sarajevu su potpisali sporazum o potpori Bećiroviću kao kandidatu za bošnjačkog člana državnog vrha, a dan ranije Bećirović je istu vrstu suradnje formalizirao i sa strankom A-SDA, otpadničkom frakcijom Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na vlasti u nekim općinama Unsko-sanske županije.

Tokić je nakon potpisivanja sporazuma kazao kako Bećirovića vidi kao istrajnog borca za obranu integriteta i suvereniteta BiH i "zaštitnika bošnjačkog naroda od novih genocida".

"Riječ je o najvjerodostojnijem bošnjačkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH", kazao je Tokić novinarima sugerirajući kako Bošnjaci "i svi drugi domoljubi" ne bi smjeli propustiti priliku dobiti člana Predsjedništva koji će na pravi način štititi interese zemlje.

Kazao je i kako je "lažna podjela na ljevicu i desnicu" kada je rječ o izborima za člana Predsjedništva BiH.

Bećirović je pak kazao kako je za budućnost BiH od ključne važnosti sposobnost stvaranja savezništava.

"Danas predstavljamo još jedno, a u idućim danima će se veliki broj političkih stranaka pridružiti projektu borbe za suverenu i neovisnu državu BiH", kazao je Bećirović.

Ustvrdio je kako je njegov cilj uspostava savezništva za euroatlantske integracije i očuvanje BiH te ravnopravnost svih građana i naroda BiH.

Nekima, kako je kazao, smetaju savezništva jer su naučili dijeliti i razdvajati te slabiti bosanskohercegovačke snage.

Koncept je nazvao novinom usmjerenom ka razbijanju stereotipa i barijera pozvavši druge da ne budu tašti kada vide da se drugi okupljaju oko zajedničkih programa.

Bećirovićev projekt okupljanja različitih stranaka i pokreta oko svoje kandidature u četvrtak su kritizirali Demokratska fronta (DF) i Građanski savez, stranke ljevice s kojima SDP već mjesecima nije u stanju uspostaviti nikakvu vidljivu suradnju unatoč ideološkoj bliskosti.

Istaknuli su kako ne vide nikakve logike u tome da SDP uspostavlja savezništva s onima koji toj stranci ni po čemu nisu bliski.

"Kako se izbori približavaju, pomalo se otkrivaju karte i nakane u borbi za vlast. Demokratska fronta ni za pedalj neće odstupiti od svojih načela i datih garancija svim građanima ove zemlje. Ukoliko u tome lijevo-građanski blok ne uspije, krivca za to već možemo naslutiti", ocjena je sadržana u izjavi DF-a.

Komentari (1)
  • i sto je tu cudno, bar je iskreniji od svojih predhodnika lagmundzije i komsica.... to da u bih nema ni prave ljevice ni prave desnice vec samo lesinari u borbi za plijen jasno je poodavna. ni u rh nije puno bolje samo se manifestuje na drugi nacin jer je nacionalna struktura gradjana drugacija.

    1. 6. 2018,   15:54