Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SDP-ova peticija protiv većeg paušala za male iznajmljivače

Postoji i opasnost da bi u slučaju povećanja paušalnog poreza dio iznajmljivača odjavio apartmane, te da bi se opet suočili sa širenjem problema iznajmljivanja „na crno“, upozorio je Kotur

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur pokrenuo je u nedjelju potpisivanje peticije protiv povećanja paušalnog poreza za male iznajmljivače upozorivši kako bi povećanje tog paušala bio udar za nekoliko tisuća malih iznajmljivača na području Splita.

"Ovom peticijom tražimo da se paušalni porez za male iznajmljivače na području Grada Splita ne povećava, kako traži gradonačelnik Andro Krstulović Opara," istaknuo je Kotur u priopćenju.

Peticiju je splitski SDP pokrenuo nakon što je Gradska uprava na svojoj službenoj stranici objavila trodnevno internetsko savjetovanje u razdoblju od 18. do 21. siječnja o Nacrtu prijedloga odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu.

"Prema prijedlogu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare paušalni porez po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu skočio bi za prvu zonu u Splitu s 300 kuna na 750 kuna, u drugoj zoni u Splitu bi ostao isti, za naselja Stobreč i Slatine skočio bi s 255 kuna na 300 kuna, za naselje Žrnovnicu s 210 na 300 kuna, te za Sitno Donje, Sitno Gornje i Srinjine sa 150 kuna na 300 kuna," istaknuo je Kotur u obrazloženju pokretanje peticije.

Po Koturovoj ocjeni, paušalni porez ne smije se povećavati, pogotovo u 2019. godini jer su počele pripreme za ovogodišnju turističku sezonu.

"Povećanje paušala je potencijalno veliki udar na poslovanje nekoliko tisuća malih iznajmljivača u Splitu, od kojih mnogi jedva spajaju kraj s krajem. Preko deset posto stanovnika Splita direktno živi od ove djelatnosti, kad se uzmu u obzir iznajmljivači i članovi njihovih obitelji," istaknuo je Kotur. On smatra da bi povećanje paušalnog poreza ugrozilo isplativost tog posla, a posebno zbog činjenice da se sve više mora ulagati u kvalitetu tih apartmana. Povećanje, po njegovu tumačenju, ruši svaku računicu, pogotovo kod onih iznajmljivača koji ostvaruju prosječnu popunjenost.

Postoji i opasnost da bi u slučaju povećanja paušalnog poreza dio iznajmljivača odjavio apartmane, te da bi se opet suočili sa širenjem problema iznajmljivanja „na crno“, upozorio je Kotur.

Prema novom Zakonu o porezu na dohodak, paušalni porez za više od 100.000 malih iznajmljivača u Hrvatskoj od 1. siječnja 2019. može biti od 150 kuna do 1500 kuna, a 2. siječnja je počeo rok u kojem jedinice lokalne samouprave moraju do 31. siječnja donijeti odluku koliki će paušal biti u njihovim općinama i gradovima. Ako jedinice lokalne samouprave ne donesu takvu odluku do 31. siječnja, primjenjivat će se Zakonom određena visina paušalnog poreza po krevetu u iznosu od 750 kuna.

Zagrebački HNS predlaže da paušal po krevetu izvan šireg centra bude 150 kuna

Zagrebački HNS pozdravlja odluku Gradske uprave da usprkos promjenama u poreznoj politici niti za kunu ne podigne iznos paušalnog poreza po krevetu na području Zagreba, ali smatra da bi se on u postojećem rasponu od 150 do 300 kuna po krevetu morao pravednije raspodijeliti, pa će predložiti Gradskoj skupštini da paušal izvan šireg centra grada iznosi 150 kuna po krevetu, umjesto dosadašnjih 150, 210 i 255 kuna.

"Predlažemo da u Gradu Zagrebu postoje samo dvije zone za plaćanje paušala, koje bi obuhvaćale širi centar grada, te ostala područja izvan njega. U prvoj zoni paušal bi se plaćao u iznosu od 300 kuna po krevetu kao i do sada, dok bi svi ostali u drugoj zoni plaćali 150 kuna po krevetu, umjesto dosadašnje tri visine paušala od 150, 210 i 255 kuna", stoji u priopćenju HNS-a.

Takav amandman na Prijedlog odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Zagreba uputio je Gradskoj skupštini gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak. Skupština će o prijedlogu odluke o paušalu raspravljati na sjednici koja će se održati 24. siječnja.

Prihvaćanjem predloženog amandmana, smatra HNS, omogućio bi se kvalitetniji i ravnomjerniji turistički razvoj Zagreba, te podizanje kvalitete turističke ponude i smještajnih kapaciteta, budući da, kako su naglasili, "s današnjih ukupno 6829 kreveta privatnih iznajmljivača u gradu ne možemo biti zadovoljni".
 

Komentari (58)
  • Donešen je zakon da postoji mogućnost dizanja paušala za 500%. Vidim razmišljanje čitatelja da su to sve bogataši koje treba oderati. Sasvim krivo.

    20. 1. 2019,   21:42
  • U zemlji koja živi u ekonomskoj logici dobit od iznajmljivanja privatnih iznajmljivača se smatra dodatan izvor prihoda i plaćanje poreza (kod nas malih iznajmljivača paušal). Međutim mi smo specifičan slučaj na kojem se gradio turizam i prije pa danas u našoj Hrvatskoj i sad odjednom ako povećate davanja za recimo 300 ^°je čisti promašaj.. Zašto ne recimo povećanje od 10 % ...... ???

    20. 1. 2019,   22:41
  • pa svaki esdepenjara ima po desetak apartmana...do kojih su dosli na vrlo sumnjiv naäin sada bi joü oslobo+enje od poreza...100% im ga treba poveöati...lopine jedne partijske...zloöinci u ubojice...skrivaju zloöince i dokaze o partijskim zloöinima pa su po zakonu kojeg su sami donesli zloöinci..tko skriva dokaze i zloöinca i sam je zloöinac...dosta nam je tih partiskih zloöinaca...

    21. 1. 2019,   08:55