Obavijesti

News

Komentari 7

SDP: Premijer ima povrijeđen ego, a učitelji pate zbog toga

SDP: Premijer ima povrijeđen ego, a učitelji pate zbog toga
1

Prije glasanja o Zakonu o potvrđivanju konvencije o tripartitnim konzultacijama, klub SDP-a zatražio je stanku i u tom kontekstu su se osvrnuli na zahtjeve prosvjetara za povećanjem koeficijenta

VIDEO

Saborski zastupnici glasali su u četvrtak o dosadašnjim raspravljenim točkama, a predsjedavajući Gordan Jandroković dnevni red sjednice Sabora nadopunio je s 28 novih točaka među kojima su Zakon o blagdanima, set poreznih zakona, prijedlog državnog proračuna, rebalans proračuna, povećanje minimalne plaće...

SDP-ov Arsen Bauk te Anka Mrak Taritaš (GLAS) predložili su da se Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima raspravi po redovnoj, a ne hitnoj proceduri, kako to predlaže Vlada.

No, za to nisu dobili potporu većine u Saboru koja je izglasala da spomenuti Zakon ide u hitnu proceduru. 

Vrdoljak i HNS ne spašavaju prosvjetare nego sami sebe...
Vrdoljak i HNS ne spašavaju prosvjetare nego sami sebe...

Prije glasanja o Zakonu o potvrđivanju konvencije o tripartitnim konzultacijama, klub SDP-a zatražio je stanku i u tom kontekstu su se osvrnuli na zahtjeve prosvjetara za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. 

- Naime, u normalnom svijetu tripartitne konzultacije podrazumijevaju konzultacije Vlade, sindikata i poslodavaca, u Hrvatskoj su to konzultacije HDZ-a, HNS-a i žetončića o zahtjevima sindikata - istaknuo je Arsen Bauk dodavši kako nastavnici već duže vrijeme traže povećanje od 6,11 posto, što bi koštalo 350 milijuna kuna. 

- Da je premijer, koji i dalje ima povrijeđen ego, rekao nećete nego ćemo dati svima 1,2 milijarde samo zato da vama ne udovoljimo. Kad su mu partneri zaprijetili da će izaći iz Vlade, najprije je govorio da će ih izbaciti, a onda je pristao za dva posto za pola godine, što je 90 milijuna kuna - istaknuo je dodavši kako SDP podržava zahtjeve učitelja i predlaže Vladi da ih prihvati jer koštaju puno manje od onoga što su sami ponudili. 

Premijer je pozvao sindikate na dijalog: Ova ponuda je razumna
Premijer je pozvao sindikate na dijalog: Ova ponuda je razumna

- I da se prekine ova situacija u školama. A što se tiče koalicijskih partnera, moj dojam je da oni pristaju na onoliko povećanje koliki im je rejting. Sad su pristali na dva posto jer im je tu negdje rejting - dodao je Bauk naglasivši kako učitelji, roditelji i djeca pate jer premijer ne može suzbiti svoj povrijeđeni ego. 

HDZ-ovu Branku Bačiću drago je da SDP podržava zahtjeve sindikata i podsjeća na sva ukidanja prema učiteljima za vrijeme SDP-ove vlade. 

- Mi podržavamo i zalažemo se za razgovore i sa poslodavcima i sindikatima i ova vlada upravo održava razgovore sa sindikatima. SDP podržava, a ne tako davno su tim istim ljudima ukinuli božićnicu, regres, prijevoz, smanjili osnovicu za jubilarne nagrade i pokazali koliko im je dosta stalo do prosvjetara. Ova njihova naknadna pamet je uobičajena kad su u oporbi. Ova Vlada je riješila sve zahtjeve sindikata, vratila božićnicu, regres, povećala osnovice za jubilarne naknade, povećava plaće za 6,12 posto, a sveukupno za 20 posto - naglasio je Bačić. 

'Zalagat ćemo se za Europsku uniju koja štiti svoje građane...'
'Zalagat ćemo se za Europsku uniju koja štiti svoje građane...'

HNS-ov Batinić naglasio je kako su vrlo jasno zadnje dvije godine istaknuli koliko im je važna provedba obrazovne reforme. 

- Da se ne ponavljam za kolegom Bačićem, sve stoji što je rekao, očito da brzo zaboravljamo neke stvari. Kada nemate vlastitih ideja onda posežete za idejama drugih, a ova bezidejnost SDP-a nije nikakva novost, traje zadnje tri, četiri godine. Ne zamjeram kolegama iako se neki puta kod njih ponavlja ona stara uzrečica ako nemaš što drugo kopiraj od drugoga ili dokon pop i jariće krsti, tako i oni - poručio je. 

Marko Vučetić istaknuo je kako je kao sveučilišni nastavnik bio u štrajku. 

- Ne da se povisi plaća meni, nego da se povisi onima koji su bili obezvrijeđeni zbog svog znanja upravo zato što postoje neprestane konzultacije o tome kako će duh feudalne logike u Hrvatskoj prevladavati i opstati. Taj duh negira sindikate, ovisi o onim najavljenim dogovorima i epifaniji premijera koji je došao u sabornicu i obznanio da će svima povisiti plaću za 6,12 posto. Ta je njegova objava bila na razini asocijalnog bića i vi u HDZ-u bi trebali biti poniženi jer nije uzeo u obzir vas i vi bi trebali osnovati sindikat HDZ-a jer ste svojim pljeskom dokazali da ste bili iznenađeni, nije vas konzultirao - istaknuo je. 

Plenkijevo rješenje za koaliciju: Rast koeficijenta - dva posto!
Plenkijevo rješenje za koaliciju: Rast koeficijenta - dva posto!

Mostov Nikola Grmoja poručio je kako se ova koalicija sastoji od lopina i prevaranta. 

- Održava se samo lopovska ravnoteža od koje koristi imaju samo koruptivne interesne skupine koje drže ovu Vladu. Treba jasno reći da se ovdje nisu vodili nikakvi pregovori nego pitanje ucjena koalicijskih partnera, a o profesorima nitko ne vodi računa. Ovih dana smo svjedočili izlasku afere predsjednika HNS-a da je u svojoj fiktivnoj tvrtki zaposlio bivšeg čelnika Fonda za zaštitu okoliša, kao i potvrđivanju optužnice ključnom koalicijskim partneru HDZ-a, Milanu Bandiću i Petru Pripuzu - istaknuo je. 

Idući tjedan proračun u Saboru 

Idući tjedan, najavio je Jandroković, u srijedu 6. studenog na dnevnom redu Sabora bit će rebalans proračuna, u četvrtak prijedlog proračuna za iduću godinu, a u petak Zakon o blagdanima.

Zastupnici su, među ostalim, izglasali i odluke Odbora za imenovanje pa je tako članom Odbora za unutarnju politiku postao Vlaho Orepić umjesto Branimira Bunjca, koji je prestao obnašati dužnost saborskog zastupnika. Nadalje, umjesto Kažimira Varde, u Odboru za zdravstvo i socijalni politiku Kažimir izglasana je Milanka Opačić. U Odboru za ratne veterane umjesto Davora Lončara imenovan je i izglasan Ante Plazonić, u Odboru za poljoprivredu umjesto Vladimira Bileka Damir Felak, u Odboru za predstavke i pritužbe Dražen Milinković umjesto Davora Lončara, u Odboru za informiranje umjesto Damira Felaka izglasan je Vladimir Bilek, a za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova izglasana je Sabina Glasovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag