Obavijesti

News

Komentari 158

SDP tvrdi: Smijenjeni ministri krše Ustav i Zakon o Vladi...

SDP tvrdi: Smijenjeni ministri krše Ustav i Zakon o Vladi...
6

Peđa Grbin i Mihael Zmajlović upozorili su danas da smijenjena Vlada premijera Tihomira Oreškovića oteže s podnošenjem ostavke i krši Ustav te članak 7. Zakona o Vladi

VIDEO

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin odbacio je u četvrtak mogućnost „velike koalicije“ s HDZ-om, a na konferenciji za novinare u središnjici stranke zajedno s Mihaelom Zmajlovićem prozvao je tehničku Vladu premijera Tihomira Oreškovića da krši Ustav i zakone.

„Mi na izbore idemo sa svojim ljudima. Velika koalicija sa strankom u kojoj još uvijek glavnu ulogu imaju, i najveći broj glasova dobivaju, ljudi poput Zlatka Hasanbegovića, sa strankom koja sada, kada je izgubila mandat u Saboru, donosi odluke kojima će Hrvatskoj napraviti ogromnu milijunsku štetu – kako bi takva koalicija mogla biti moguća?“, odgovorio je Grbin na pitanje novinara postoji li mogućnost koalicije SDP-a i HDZ-a.

Potvrdno je odgovorio na pitanje razgovara li SDP s HSS-om da i ta stranka postane dio koalicije na čelu s SDP-om. „Pregovori su u tijeku i kada budu okončani o njima ćete biti izviješteni. A naravno da, kao i svaka ozbiljna politička stranka, pregovaramo“, rekao je.

Strategija SDP-a za izbore, kazao je, ne ovisi o događanjima u drugim strankama. Novinare je, naime, zanimalo hoće li SDP mijenjati svoju strategiju ako na čelo HDZ-a dođe Andrej Plenković, a Grbin odgovara: „SDP priprema svoj izborni program radi hrvatskih građana… i u tom nas kontekstu programi drugih stranaka apsolutno ne zanimaju“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Budući da ankete pokazuju da nakon izvanrednih parlamentarnih izbora nitko neće moći sastaviti Vladu, odnosno da će nužne biti postizborne koalicije, novinari su ga pitali i je li SDP spreman „žrtvovati“  Zorana Milanovića, s obzirom na to da je čelnik Mosta Božo Petrov izjavio da ne želi koalirati s SDP-om dok mu je Milanović na čelu. Grbin odvraća da SDP ankete nije komentirao „ni kada je SDP u njima stajao loše, pa neće ni sada, kada stoji odlično“. „Božo Petrov kontinuirano radi svoju kampanju i za komentar njegovih izjava pitajte njega“, dodao je.

„Vlada je otkaznom roku“ i treba poštivati Ustav i zakone

Grbin i Zmajlović pozvali su Oreškovićevu Vladu da svoje ponašanje i postupanje svede u okvire koji su joj propisani Ustavom i zakonom, ističući da joj je 16. lipnja izglasano nepovjerenje što znači da je smijenjena te da je u „otkaznom roku“.

Unato toj činjenici, ističe dvojac iz Predsjedništva SDP-a, Vlada se ponaša kao da se apsolutno ništa ne događa“ te krši Ustav i zakone.

Ustav je prekršen, naveo je Grbin, jer nije dala ostavku, što je bila dužna odmah nakon što joj je izglasano nepovjerenje.

Zakon o Vladi prekršen je jer je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pokrenuo postupak izmjena Zakonu o sportu. „Valjda da bi se dodvorio gazdi (Zdravku) Mamiću“, dodaje Grbin.

Vlada je ukinula i mjere poticanja zapošljavanja, dodaje, „vjerojatno jer smatra da u Hrvatskoj problem nezaposlenosti ne postoji“.

Tehnička Vlada kadrovira i u javnim poduzećima, upozorava dalje Grbin, i to na način koji je „zabranjen i onim običnim Vladama“.

„Ministar (Vlaho) Orepić je u trgovačkom društvu AKD smijenio upravu, a da nije imenovao novu… i to je potpuno normalno ministru Orepiću, ministru koji je smijenjen“, ističe Grbin.

Posljednji primjer, pojasnio je Zmajlović, u vladi Zorana Milanovića ministar zaštite okoliša i prirode, tiče se izmjena Plana gospodarenja otpadom koji pokrenula „smijenjena vlada“.

„Smijenjena Vlada“ pokreće donošenje Plana o otpadu, a nije bila u stanju donijeti izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša zbog čega nam prijeti suspenzija cijelog jednog operativnog programa, upozorio je Zmajlović.

Hrvatska Vlada je do 30. lipnja trebala, a nije, ispuniti određene uvjete kako bi mogla povući 6,8 milijardi kuna iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost,  objašnjava.

„Zašto se nisu ispunili uvjeti nužni za  provedbu operativnog programa, a lomi se preko koljena donošenje Plana gospodarenja otpadom i to suprotno nizu zakonskih propisa – Zakona o pravu na pristup informacija, a Zakona o zaštiti okoliša i Aarhuske konvencije“, ističe Zmajlović navodeći da se plan donosi „preko noći“ bez, zakonom propisane, javne rasprave.

A taj je plan, dodaje, izazvao niz kontroverzi i kritika stručne javnosti te kritike Europske komisije koja je, kaže, postavila pitanje kako 90 postrojenja koje sde planira u Hravstkoj mogu biti jeftinija od 13 psotrojenja.

„Tko će plaćati višestruko veću cijenu odvoza komunalnog otpada, a da u tom nacrtu plana nema aspolutno nikakve brojke niti ekonomske analize?“, pita Zmajlović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1