Obavijesti

News

Komentari 0

SDP: TIH može na pregovore, ako će biti i mediji; HDZ protiv

SDP: TIH može na pregovore, ako će biti i mediji; HDZ protiv
2

Goran Marić (HDZ) smatra da bi nakon TIH-a i druge udruge mogle uputiti zahtjev da nadziru pregovore. SDP je navodno spreman pristati, ako nazoče i mediji

VIDEO

Kako doznajemo, SDP je spreman pristati da  zahtjev TIH-a da promatra pregovori s Mostom jedino ako će biti nazočni i mediji.

S druge strane, HDZ smatra da će zathjev TIH-a izazvati domino efekt te da će i druge udruge željeti isto. Zbog toga im Goran Marić poručuje da se kandidiraju na izborima.

- Kad osvoje mandat neka se jave pa ćemo razgovarati - rekao je Marić.

TIH: Želimo biti svjedoci da će ostvariti ono što su rekli u pregovorima

Predsjednica udruge Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima pred središnjicom SDP-a da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači.

VIDEO

Na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivatt zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač.

- Ne onako da bismo o tome izvještavali javnost, već da bismo bili svjedoci da se ono što su sve tri stranke rekle u tim pregovorima doista i ostvari - rekla je.

Na ponovljeno pitanje kako će javnost izvještavati o pregovorima, odgovorila je: "Mi smo promatrači. I oni subjekti koji su bili promatrači na izborima nisu izvještavali".

Novinarima je i dalje bilo nejasno za koga će TIH promatrati pregovore, ako ne namjeravaju objavljivati detalje. "Mi promatramo za hrvatske građane", odgovorila je Budimir, a na opasku da građanima to ne znači puno, jer neće znati o čemu se na sastancima govori, uzvratila je kako je uloga promatrača drugačija od uloge medija.

"Mi smo ocijenili da netko treba biti ovdje, a zašto se nije javila neka druga udruga, mi to ne znamo. Mi smo to zatražili, Most se suglasio i nadamo se da ni HDZ ni SDP neće imati ništa protiv toga da jedan ili dva čovjeka sjede zajedno s njima", kazala je Budimir i dodala kako "TIH vrlo jasno zna što će s informacijama sa sastanaka".

Zamoljena da to kaže i javnosti, kazala je kako TIH "želi te informacije na neki način podijeliti s javnošću, ali tako da to bude odgovorno i pošteno prema svima", te dodala da će se to dogoditi prije završetka pregovora.

Budimir tvrdi kako je u svijetu poznata praksa da civilni sektor nadgleda pregovore o formiranju vlasti, a kao primjer je navela Litvu, Portugal i Španjolsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava