Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SDP traži ocjenu ustavnosti Zakona o pravima dužnosnika

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Smatramo da je procedura koja je provedena u donošenju tog zakona protivna Ustavu, zbog čega želimo da se Ustavni sud očituje, kazao je Peđa Grbin

Klub zastupnika SDP- a uputio je danas Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika da koriste pravo "6 plus 6". Izmjena ovog Zakon jedan je od sedam Mostovih jamstava, a njime se želi ograničiti pravo dužnosnika na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Prema dosadašnjem Zakonu dužnosnici su dobivali naknadu godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti; prvih šest mjeseci dobivali su punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće i to neovisno o trajanju mandata. Most sad želi izmijeniti Zakon tako da onima koji su proveli manje od tri mjeseca na dužnosti ukinu tu naknadu.Smatraju da nije u redu da netko tko je proveo tek nekoliko dana na dužnosti dobiva plaću idućih godinu dana. Nadalje, za obnašanje dužnosti između tri mjeseca i godinu dana, uvodi se pravo "3 plus 3", odnosno tri mjeseca pune i još tri mjeseca pola plaće koju su imali na dužnosti. 

Ova retroaktivna mjera primjenjivat će se već na saborske zastupnike novog, devetog saziva Sabora.

SDP-ovcima je sporna procedura po kojoj je u Zakon unesena odredba koja omogućuje njegovu retroaktivnu primjenu.

- Smatramo da je procedura koja je provedena u donošenju tog zakona protivna Ustavu, zbog čega želimo da se Ustavni sud očituje, kao i o tome na koji način će ubuduće Sabor morati postupati kod konstituirajuće sjednice i koje će propise tada smjeti donositi. Mi smo nudili druga rješenja tijekom rasprave na odborima, ona nisu prihvaćena, zbog toga je naša obveza bila pokrenuti ovaj postupak pred Ustavnim sudom- rekao je Peđa Grbin.

Komentari (8)
  • srami se grbine imate i onako previše prava svi skupa......................

    20. 10. 2016,   17:54
  • Kak najlakše riješiti muke po zastupnicima, iliti dužnosnicima, odnosno financiranjem njihovih prohtjeva i zahtjeva?? I pri tomu još i namaknut koju kunu u državnu blagajnu. Pa jednostavno! Znamo da svi saborski zastupnici glasaju onak kak im središnjice nalažu. Stoga nema ma nikakvog razloga da u Saboru umjesto 150 (koji više, manje) ne sjedi po o 1 predstavnik svake stranke!!!!! ! Kad glasamo za saborske zastupnike, mi zapravo glasamo za izbornu u listu stranke koja nema obavezu da je poštuje., jer se budući zastupnici zapravo biraju u središnjici svake stranke!!!!!! To bi itekakve uštede doneslo Hrvatskoj. Kad se zbroje plaće 150 zastupnika, pa dnevnice, pa putni i ostali troškovi, šoferi,,,,,, ispada to pristojan broj eurskih milijuna,,, kad se usporedi sa jedno 10tak saborskih zastupnika koliko bi ih tad bilo. Ionak ih i inaće nema nikad puno više od tog broja na zasjedanjima. Tad bi se i saborska zasjedanja mogla održavati u saborskoj kantini ili kojoj birtiji u blizini,,, a velika dvorana sabora bi se mogla iznajmljivati za tulume, proslave i drugo. I eto, od sadašnjih silnih troškova čak i zarade,, a prolaznici prek Markovoga Trga, pri pogledu na Sabor možda bi manje govorili: Ništ koristi izvana i unutra!!!!

    20. 10. 2016,   17:28
  • Ajde Peđa primi se Pernara i predloži ga za precednika SDP-a .Mali je veći komunist od svih vas kvazičara a i pametniji od tebe i ostalih Zokinih poltrona i uguza.

    21. 10. 2016,   13:11