Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SDP traži zakon o liječenju neplodnosti, Vlada protiv

None Foto: J.Galoić,S.Midžor

HR sabor na sjednici raspravljao je o SDP-ovu prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći

Vlada ne podupire SDP-ov prijedlog zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći, jer ga smatra nedorečenim, izjavio je u četvrtak državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem u Hrvatskom saboru. Sabor je u četvrtak ujutro na sjednici raspravljao o SDP-ovu prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći. SDP smatra da bi se time zaustavila loša demografska slika po kojoj bi, ako se stanje hitno i bitno ne poboljša, za 30-tak godina Hrvata bilo upola manje.
-Imali smo slučaj doktora Kurjaka, koji je bez znanja svojih pacijentica u njih ubacivao nešto svoje. Za to je i optužen dakle dodavao je dijelove ljudskog tijela u stranu osobu - rekla je HSS-ova Marijana Petir ističuči kako zakon ne nudi riješenja kako suzbiti 'Kurjakov poučak'. Kaže da su različita istraživanja pokazala da su djeca rođena medicinski potpomognutom oplodnjom sklonija poboljevanjima. Petir dodaje i da zakon ne nudi rješenje spriječavanja eventualnog incesta, niti je kaže definirano tko će čuvati frižider u kojem su pohranjeni zameci i treba li ta osoba proći neku vrstu provjere. Njezino izlaganje izazvalo je lavinu ispravaka netočnih navoda od strane SDP-ovaca.
-Ako vi smatrate da su to djeca koja su bolesna, kržljava, da su stvari, onda kolegice Petir, 15.000 djece pogedajte u oči i spremno im to recite, rekla je Milanka Opačić.
-Moja kćerkica Eva nije drugačija od ostale djece koja imaju dvije godine. Ona je zdrava, razigrana, ima virozu kad imaju i ostala djeca. Jednostavno isto je djete kao i njezini vršnjaci - odgovorio je na Petirkinu tezu Igor Dragovan. Neprihvatljivo je i nekorektno, kaže, raditi razliku između djece samo zato što je medicina omogućila onima koji imaju problema da imaju svoju djecu.

Komentiraj, znaš da želiš!