Obavijesti

News

Komentari 143

SDP izbacio Mrsića iz stranke: 'Razočaran sam tom odlukom'

SDP izbacio Mrsića iz stranke: 'Razočaran sam tom odlukom'
4

Neslužbeno se doznaje kako je razlog za Mrsićevo isključenje jer je zakon predao u proceduru bez dozvole kluba, protiv odluke Stručnog savjeta i akcijske radne grupe za rad i mirovinski sustav

VIDEO

Mirando Mrsić izbačen iz SDP-a većinom glasova članova Glavnog odbora. Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Saturday, March 24, 2018

Mirando Mrsić izbačen je iz SDP-a. Odluka, kako doznajemo, nije donesena jednoglasno. Za je bilo 40, a protiv sedam članova.

Nakon odluke o izbacivanju iz SDP-a Mirando Mrsić pojeo je grah sa sada već bivšim kolegom Zlatkom Komadinom

- Razočaran sam odlukom Glavnog odbora - kazao je Mrsić ističući kako u raspravi nije dobio niti jedan argument koji bi osporio njegov stav da je  njegov Zakon o doprinosima socijaldemokratski. Drago mu je što nije podlegao pritiscima da povuče zakon.

- Ovo je jedna politička smjena, gdje se očito samo tražio razlog da se ta odluka donese na Predsjedništvu - rekao je. 

Mrsić je poručio i kako ovo nije kraj:

- Trendovi koji su loši nažalost će se nastaviti i dalje. Samo je pitanje vremena kada će u SDP-u doći do moralnog, kadrovskog i političkog provjetravanja i tada ću se vratiti u SDP - ustvrdio je. 

Mrsić nastavlja rad u Saboru kao nezavisni zastupnik te poručuje da će sa svojim timom nastaviti raditi dalje, ali nije želio otkriti tko će to biti u njegovom timu. 

- Ono što je simptomatično i što nije dobro za SDP je da je od 103 člana Glavnog odbora njih 40 glasalo za odluku Predsjedništva i sedam je bilo protiv. Ostalo je otvoreno pitanje što misle ostali članovi Glavnog odbora i je li bilo kvoruma ali to je za neka druga tijela. Očito je Predsjedništvo i vrhuška odlučilo da me se politički riješi - kazao je. 

Mrsić je kazao i kako se na odluku Glavnog odbora nema namjeru žaliti. 

- Emocionalno mi nije lako jer sam 20 godina proveo u SDP-u,  ali i dalje ostajem s njima prijatelj i netko tko će se uvijek javiti na telefon - rekao je. 

Neslužbeno se moglo čuti da je tijekom rasprave o Mrsićevoj sudbini bilo kritičkih tonovi, kako nije socijaldemokratski da ga se isključuje iz stranke i da je njegov prijedlog u skladu s politikom socijaldemokrata. Također, protivnici Mrsićevog izbacivanja iz stranke navodili su i da, iako je radio razne greške, pogrešno da ga se izbacuje jer se nije držao procedure i što nije slušao Predsjedništvo. Bilo je primjedbi zašto se SDP bavi sobom dok tisuće desničara maršira ulicama.

Protiv izbacivanja Mrsića iz stranke bili su, među ostalima, Nenad Stazić, Sabina Glasovac, Željko Jovanović, Igor Dragovan i Gordan Maras. Nakon rasprave moglo se čuti i da je šef stranke Davor Bernardić je ustvrdio da su Mrsićevi napadi bili upereni protiv njega osobno. Navodno, Bernardić žali zbog odluke i nada se da je ovo zadnji put da se nekoga izbacuje iz SDP-a.

Prije sjednice Predsjedništva Ivo Jelušić kazao je kako je SDP-ova akcijska radna grupa za rad i mirovinski sustav vidjevši zakonski prijedlog Miranda Mrsića predložila bolja rješenja. 

- Iako je Mrsić to znao uputio je svoj prijedlog u proceduru. Prijedlog akcijske grupe je bolji, jer daje mogućnost poslodavcima, koji bi zaposlili mlađe od 35 godina, budu oslobođeni plaćanja plaćanja doprinosa čime bi se potaknulo zapošljavanje na neodređeno.  

Doznajemo da je razlog za isključenje jer je zakon predao u proceduru bez dozvole kluba, protiv odluke Stručnog savjeta i akcijske radne grupe. Iako je zamoljen da povuče prijedlog zakona to nije učinio čime je išao protiv odluke Predsjedništva SDP-a.  O izbacivanju Mrsića iz stranke na Predsjedništvu nije glasala tri člana i to Vedran Babić, Arsen Bauk i Predrag Matić, Biljana Borzan je bila suzdržana.

"Sankcije bi bile obračun  s neistomišljenicima"

Iako se očekivalo da će na sjednici Predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić obrazložiti svoj prijedlog Zakona o doprinosima, čije povlačenje traže, saborski zastupnik na sjednici se zadržao svega tri minute. Od Predsjedništva je zatražio da mu pisanim putem dostave obrazloženje zaključka o povlačenju zakona iz saborske procedure kako bi imao mogućnost očitovati se o navedenom zaključku. Mrsiću je ključno znati razloge zbog kojih Predsjedništvo smatra neprihvatljivim njegov prijedlog zakona.

- Neozbiljno je tražiti od mene očitovanje, a da ne znam razloge zašto bih ga trebao povući iz procedure. Ako Predsjedništvo, unatoč tome što mi nije pismeno obrazloženje razloga za povlačenje ovog zakona, donese sankcije to znači da je to politički obračun sa svima onima koji misle drugačije i koji razmišljaju o tome da socijaldemokracija treba stanovati u ovoj zgradi iza mene  - kazao je Mrsić ispred zgrade SDP-a na Iblerovom trgu. 

Naveo je kako je njegov zakon dobio široku potporu ističući da su iza njega stali sindikati, nevladine udruge, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i njegovi kolege zastupnici, njih 22 iz SDP-a.

- Još uvijek ne znam zašto Predsjedništvo SDP-a smatra da ovaj zakon treba povući i u čemu je on u neskladu s programom SDP-a, socijaldemokracijom i samim SDP-om - poručio je Mrsić.

Kazao je kako ne zna što predlaže SDP, jer zakon nije vidio. Ponovio je da njegov zakon ide za time da sankcionira lošu praksu koju imamo u Hrvatskoj, a to je radnici dobivaju ugovore na određeno vrijeme. Također, ističe da će poslodavac, prema njegovom prijedlogu, moći birati: dati ugovor na određeno što će mu biti skuplje ili dati odmah ugovor ne neodređeno pa neće imati dodatnog troška. 

Na pitanje očekuje li sankcije, uzvratio je kako se to mora pitati Predsjedništvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21