Obavijesti

Promo sadržaj

Sea Star festival donio Hrvatskoj ukupno 164 milijuna kuna koristi

Sea Star festival donio Hrvatskoj ukupno 164 milijuna kuna koristi
6

U zadnje tri godine Sea Star festival je napravio ogromnu promociju Umaga, Istre te hrvatskog primorja

Sea Star festival u Umagu donio je 164  milijuna kuna izravne koristi hrvatskoj ekonomiji u samo protekle tri godine, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Hotelis, specijalizirane za turizam i hotelijerstvo, napravljene za potrebe Turističke zajednice grada Umaga. U istom periodu, ukupna vrijednost promocije festivala u organizaciji višestruko nagrađivanog EXIT tima, iznosi gotovo 100 milijuna kuna, fokusiranih velikim dijelom na brendiranje destinacije Umag, Istre i hrvatskog primorja. Iako analiza navodi da bi osim direktne, indirektna potrošnja uzrokovana Sea Starom mogla biti oko dodatnih 65 milijuna kuna, taj iznos ipak nije ubrojan, jer su za njegovo precizno izračunavanje potrebna dodatna istraživanja. U sveobuhvatnu analizu, osim Sea Star festivala, uključene su i glazbeno-sportske igre u Fažani, višednevni događaj kojim je EXIT tim u suradnji s engleskim partnerima u protekle dvije godine generirao oko 30.000 noćenja britanskih turista, i to u ranoj predsezoni u ožujku i travnju, kao i 23,8 milijuna kuna potrošnje lokalnoj ekonomiji! 

U analizi je primjećeno i kako, uprkos tome što je Hrvatska postala destinacija s velikim brojem festivala, Sea Star u svibnju je i dalje jedini veliki glazbeni festival u predsezoni, točnije izvan udarnih datuma kada je obala već puna turista. Tako su ovaj festival, kao i Exitov projekt u Fažani u ožujku i travnju, jedni od rijetkih pozitivnih primjera koji podržavaju planove hrvatskog turizma za obogaćivanjem ponude van glavne sezone. A nakon što su festivali Outlook i Dimensions, osim novog termina usred sezone, za novu lokaciju odabrali Tisno kod Šibenika, kao jedini veliki muzički festival u Istri danas je ostao samo Sea Star. 

Istraživanje zaključuje i da posjetitelj Sea Star festivala troši oko 35% više od prosjeka turista na istoj destinaciji, i to u prosjeku 2200 kuna, dok strani posjetitelji u prosjeku troše i do 3000 kuna tijekom ovog festivalskog vikenda. Imajući u vidu da za smještaj uglavnom biraju apartmane, njihova vanpansionska potrošnja čak je duplo veća u odnosu na prosjek, čime se dodatno uvećava efekt na lokalnu ekonomiju.  Temeljem podataka iz financijskih izvještaja, u tri godine Exitova hrvatska tvrtka EMC je generirala poreze od 8,2 milijuna kuna, dok festival angažira i veliki broj djelatnika različitih struka, te je ukupni broj osoba angažiranih uoči i tijekom održavanja festivala procijenjen na preko 400.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U protekle tri godine ulazi Sea Star festivala zabilježili su više od 120.000 ulazaka posjetitelja od kojih je, prema rezultatima istraživanja oko 90% došlo u Umag isključivo zbog festivala. Od njih, čak 96% ispitanika je popravilo ili ostavilo isto mišljenje o Umagu, iz čega istraživanje zaključuje da festival ima vrlo pozitivan efekat na brendiranje destinacije, te da će se, u skladu s izveštajem Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim narodima (UNWTO), veliki broj njih u zrelijim godinama vratiti na odmor s obitelji na destinacije koje su posjećivali u mladosti. Hotelisova analiza ističe i dodatno predviđanje UNWTO kako će glavni nositelj rasta globalnog turizma biti upravo mladi, te da će već u sljedećem desetljeću gotovo 370 milijuna mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara

A posjetitelji Sea Star festivala upravo su mladi; u prosjeku tipični posjetitelj ima 25,5 godina, dok je udio starijih od 35 oko 7%. U prosjeku je među posjetiteljima 58% zaposlenih, dok je udio visokoobrazovanih i studenata čak 68%. Motivacija za dolazak je u najvećem broju druženje kao socijalni aspekt festivala, muzički program kao kulturni, te na kraju i turistički kao prilika da se boravi na moru. Mnogi kao razlog navode lojalnost EXIT brendu, te povjerenju u organizaciju i kvaliteti događaja koji je službeno dio njegove velike, međunarodne festivalske porodice. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive